Lijstje

Hier kun je makkelijk aanmeren om een hapje te eten

Wie eens geen stokbrood met kaasjes, pastasalade uit tupperware of chips wil eten maar wel met trek in de boot stapt: bij deze restaurants en café's is het makkelijk (en geoorloofd) aanmeren voor een maaltijd of een drankje.

Monique van den Boomen
Een pizza afhalen bij San Marco in Zuid kan gewoon per boot Beeld Carly Wollaert
Een pizza afhalen bij San Marco in Zuid kan gewoon per bootBeeld Carly Wollaert

Centrum

Pontsteiger
In het café van het imposante Pontsteigergebouw kun je terecht voor ontbij en lunch. Van een bagel met creamcheese en avocado tot vegetarische noedels en pizza's. In de zomer worden de openingstijden wat opgerekt, zodat je op het terras nog een drankje kan drinken met uitzicht op het IJ.
Pontsteiger 343

Hannekes Boom
Op volle snelheid naar het Oosterdok om een plek te kunnen bemachtigen bij Hannekes Boom. Schippers mogen aanmeren bij de aanlegsteiger en kunnen vervolgens op het grote terras neer ploffen om wat te eten en/of te drinken. Er is een wisselend weekmenu met verse en duurzame gerechten. Het nieuwe menu staat elke week op Facebook.
Dijksgracht 4

Brouwerij 't IJ
Als op de boot meer liefhebbers zijn van spe­ciaalbieren is het een goed idee om aan te meren bij Brouwerij 't IJ, dat ­karakteristiek Amsterdams speciaalbier brouwt sinds 1985. Wie kent de Natte en Zatte nou niet? Het proeflokaal van de brouwerij heeft een groot terras en een aanlegsteiger. Wel even van tevoren uitvechten wie de Bob is. En op tijd komen: het proeflokaal sluit om 20.00 uur. Hapjes bij de Brouwerij zijn schaars (kaas, worst en pinda's), maar je kunt wel snel even een burrito halen bij de afhaalmexicaan aan de overkant.
Funenkade 7

Café 't Smalle
In de grachtengordel kun je op veel plekken niet zo maar aanleggen: de woonboten liggen er strak in rijen achter elkaar, of de kades zijn hoog. Bij Café 't Smalle kunnen kleine sloepjes en bootjes aanleggen aan het terras op de steiger. Maar zoals al op de website van het café staat: negen van de tien keer zijn anderen u helaas voor geweest. Op het menu onder anders salades en een bal gehakt.
Egelantiersgracht 12

Café de Jaren
Hartje centrum, op het kruispunt van de Amstel, de Kloveniersburgwal en het Rokin zit sinds jaar en dag Café de Jaren. Door de ruime opzet is het er zelden overvol én ze hebben een fijn, beschut terras aan het water waar je aan mag meren mits je er een drankje of een hapje doet.
Nieuwe Doelenstraat 20

I-Dock
Aan de enige passantenhaven in het centrum van Amsterdam ligt I-Dock. Het grote drijvende terras ligt midden tussen de bootjes en op het zuiden. Goed bereikbare plek waar je kun lunchen met en steak tartaar of een broodje rendang. 's Avonds eet je er een spaghetti nero of gebraden piepkuiken. Klaar? Binnen no-time vaar je naar huis via het IJ of de grachtengordel weer in.
IJdok 4

Noord

Loetje aan het IJ
Bij restaurant Loetje in Noord ligt een houten terras met aanlegsteigers voor gasten die met de boot komen. Zo'n oversteek maakt natuurlijk hongerig. De kaart van Loetje is best uitgebreid, maar je gaat er natuurlijk vooral heen voor de biefstuk.
Werfkade 14

Café De Ceuvel
Bij De Ceuvel houden ze van boten, ze liggen er zelfs op het droge. Woonboten dienen als werkplekken, gehalveerde kleine bootjes als terrasbank. Bij De Ceuvel heerst een ongedwongen sfeer en er komt dan ook van alles aanvaren in het Johan van Hasseltkanaal. Eet een pizza of een salade boordevol groente. Op de kaart van De Ceuvel staan zo veel mogelijk verantwoorde en duurzame producten.
Korte Papaverweg 2-6

Bij de Ceuvel liggen zelfs boten op de kant. Beeld Mats van Soolingen
Bij de Ceuvel liggen zelfs boten op de kant.Beeld Mats van Soolingen

Zuid

George Marina
In de bocht van de Amstel, bij het nieuwe Amstelkwartier, ligt het nieuwe George Marina. Grote kans dat je hier kunt aanmeren: er ligt geen klein steigertje voor de deur, maar een complete haven. Op het menu veel zeedieren: fruit de mer, oesters, lobster rolls en sushi en sashimi.
Spaklerweg 10 A

San Marco
Niet zo'n zin om ergens aan te meren? Geef van te voren even je bestelling door bij pizzeria San Marco in Zuid en je kunt een drijf-by doen. Aanleggen hoeft niet eens; de pizza's haal je aan boord via een doorgeefdeur aan de achterkant van de pizzeria. Vers uit de oven. Lekker makkelijk.
Amstelkade 148A

Okura
Vanaf de boot is het Okura een mooi markeringspunt. Wist je dat je er niet perse op supersjiek hoeft te dinerenin sterrenrestaurant Ciel Bleu? Een drankje drinken op het terras van Serre (bib gourmand) kan ook, met een snack erbij of een volledige maaltijd. Aanleggen kan aan de steiger langs de Jozef Israëlskade.
Ferdinand Bolstraat 333

Strandzuid
Bij Strandzuid is over de hele breedte van het terras een steiger om aan te meren. Leuk om hier aan de kade een speciaalbiertje te drinken en de calorieën vervolgens van je af te sporten op het beachvolleybalveld.
Europaplein 22

Amstel Boathouse
Ter hoogte van het Martin Luther Kingpark is de steiger van Amstel Boathouse een prima aanmeerplek. Dock & Dine, noemen ze het zelf. Laat de drukte van de stad achter je en geniet te midden van het groen van een lunch of diner aan de wal. Met weids uitzicht over de Amstel natuurlijk.
Amsteldijk 223

West

REM-eiland
Een platform midden in de Houthavens. Vroeger deed het platform dienst als ­illegaal en rebels televisiestation voor de piratenzender TV Noordzee, nu zit er een restaurant op het oude helikopterdek met originele elementen.
Op het dakterras overzie je het IJ.
Haparandadam 45-2

Pont 13
Wie REM-eiland voorbij vaart komt bij restaurant Pont 13 terecht. Het restaurant op een voormalige veerpont heeft een steiger voor de deur. Wie liever vaart dan aan de wal ligt, kan bij Pont 13 eten afhalen en meenemen aan boord.
Haparandadam 50

Café Lennep
Kroegtijger en Parooljournalist Hans van der Beek beoordeelde café Lennep ooit met drie sterren, plús een extra ster voor de steiger in de zon. Want die heeft het eetcafé aan de Jacob van Lennepkade. Picknicktafels zorgen voor een fijn terras aan het water en het is eenvoudig aanmeren met je bootje. De kip van het spit schijnt het omvaren waard te zijn.
Jacob van Lennepkade 334

Oost

Amstelhaven
Restaurant Amstelhaven in Oost is een fijne plek om aan te meren na een dag varen. Het terras op vlonders ligt precies goed om nog even de laatste zonnestralen mee te pakken. Plof neer op een van de banken met een glas rosé en een portie bitterballen.
Mauritskade 1

Carbòn Xpress
Bij de twee vestigingen van Café Carbòn zitten vleeseters wel goed. Steaks, burgers en spareribs: alles voor een vette kin. Bij kleinere vestiging Carbòn Xpress is een terras waar je kunt aanmeren en je de maaltijden aangereikt krijgt. Bestellen doe je van tevoren doe je met de hotline.
Mauritskade 100a

I-grec
Wie hier op IJburg aan wal gaat, denkt zomaar in Griekenland te zijn aangemeerd. I-grec heeft tzatziki, calamares, moussaka en souvlaki op het menu. Je kunt er een hapje eten op het terras, maar ook kleine gerechtjes afhalen om al varend op te eten.
Jean Desmetstraat 121

Gollem aan het water
Het nieuwe café (de zesde editie van Gollem) ligt pal achter Artis, en zo kun je vanaf het terras de olifanten zien en de zeeleeuwen horen.
Zin in bier maar weet je niet welke? Voor een tientje doe je een proeverijtje, waarna je weer doorvaart (wel een bob aanwijzen!).
Entrepotdok 64

Oproep: Wat is jouw favoriete plek om aan te leggen met de boot (waar het ook echt mag) en een hapje te eten? Stuur een mail aan stadsgids@parool.nl.

Meer over