Hier is bier het duurst

AMSTERDAM - Nergens in Nederland is een rondje op het terras duurder dan in Amsterdam. Dat blijkt uit het jaarlijkse Terrasonderzoek.Twee fluitjes, twee rosé en twee fris kosten in Amsterdam 15,10 euro. Dat is vier procent duurder dan vorig jaar, toen Amsterdam ook al de duurste terrasstad van Nederland was. In Rotterdam, opnieuw nummer twee met 14,50 euro voor een rondje, steeg die prijs met 3,6 procent. In Nederland steeg de prijs van een rondje gemiddeld drie procent.

Horeca adviesbureau Van Spronsen & Partners bezoekt sinds 2004 de terrassen op de meest toeristische plek van 21 steden. Sindsdien eindigt Amsterdam op de eerste plek. Van Spronsen onderzoekt in Amsterdam twee pleinen: het Rembrandtplein en het Leidseplein.

Bierdrinkers kunnen het best terecht in Eindhoven. Daar kost een fluitje gemiddeld 1,80 euro. Het duurste pilsje is wederom in Amsterdam te vinden: 2,60 euro gemiddeld. Voor het duurste rosétje moet Amsterdam (3,08 euro) alleen Den Haag voor zich laten: 3,15 euro. In Dordrecht krijg je al een rosé voor 2,50 euro.

Voor het eerst is het Terrasonderzoek uitgebreid met een overzicht van de kosten voor vergunningen en precariorechten. De verschillen tussen de steden zijn enorm. Voor een terras van vijftig vierkante meter moet in Rotterdam slechts 424 euro worden betaald. Eenzelfde terras in Maastricht kost 5.943 euro per jaar.

In deze ranglijst staat Amsterdam, na Maastricht, Utrecht en Dordrecht op de vierde plaats. Vijftig vierkante meter terras kost in Amsterdam 4.178 euro. Dat is dus 3.754 euro meer dan in Rotterdam, waar de terrassen ook nog tot 's ochtends vijf uur open mogen blijven.

Een woordvoerder van de Koninklijke Horeca Bond in Amsterdam snapt de hoge drankprijzen wel. ''De prijs is nu eenmaal afhankelijk van de locatie en de beleving. Op het San Marcoplein in Venetië kost een kop koffie tien euro.''

undefined

Meer over