Lijstje

Hier drink je pils van Amsterdamse bodem

De brouwerijen schieten dit voorjaar als narcissen uit de grond in Amsterdam. Afgelopen maand alleen al opende twee nieuwe brouwerijen in de stad. Waar kun je terecht voor bier van Amsterdamse bodem?

Sophie van Oostvoorn

De eerste nieuwkomer zit in Oost. Poesiat & Kater is vorige maand geopend. Officieel is het een doorstart van Van Vollenhoven's Bierbrouwerij en Azijnmakerij 'De Gekroonde Valk'. De brouwer van Van Vollenhoven's Stout sloot in 1956. Het biertje kwam in 1993 weer op de markt. En door dezelfde Van Vollenhoven fans wordt nu de brouwerij nieuw leven ingeblazen.

Naast het Van Vollenhoven Extra Stout gaat de brouwerij ook Princesse Bier en East Indies Pale Ale naar het oude recept brouwen. Deze biertjes worden naar het originele recept geproduceerd. Daarnaast worden ook biertjes van eigen recept gebrouwen: Muuke Pale Ale, Kaintz Tripel, Gose en Kercken Porter.

Hemelwater
De tweede nieuwkomer is te vinden in de Houthavens. Daar opende de tweede vestiging van de Prael. De vrienden Arno Kooy (59) en Fer Kok (57) richtten vijftien jaar geleden De Prael op. Op de Oudezijds Achterburgwal worden sindsdien verschillende biertjes gebrouwen, waaronder Hemelwater, een biertje van Amsterdams regenwater.

De nieuwe vestiging aan de Hemweg is een stuk groter waardoor er meer ruimte is voor productie. Ook zit het proeflokaal bij de brouwerij in en heeft het een groot terras.

Poesiat & Kater Beeld Marc Driessen
Poesiat & KaterBeeld Marc Driessen

Sinds 1985
Brouwerij 't IJ is de oudste nog bestaande brouwer met proeflokaal in de stad. Op 7 november 1985 werd daar het eerste biertje van eigen makelij geschonken: de Zatte. Dit biertje is nu één van bieren die vast worden gebrouwen bij 't IJ. Maar ook Plzen, Struis, Natte en IJwiten Columbus zijn altijd te verkrijgen.

De brouwerij zit deels gevestigd in het voormalig badhuis Funen, waar ook het proeflokaal zit. Sinds 2013 wordt ook bier gebrouwen op een andere locatie, 500 meter van het proeflokaal af aan het Zeeburgerpad. De brouwerij produceert zo'n 200 duizend liter bier per jaar.

De Prael Beeld Marijke Stroucken
De PraelBeeld Marijke Stroucken

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over