Plus

Heuse Fridamania bij Frida Kahlo schildercursus

Frida Kahlo is in trek bij jonge vrouwen. De liefde gaat verder dan schilderijen: Haar persoon spreekt ook tot de verbeelding. 'Ze droeg folklore toen niemand dat deed.'

Hannah Stöve
Deelnemers aan de workshop werken aan hun Kahloportretten. Beeld Tammy van Nerum
Deelnemers aan de workshop werken aan hun Kahloportretten.Beeld Tammy van Nerum

Exotische bloemen in het opgestoken haar, een unibrow en licht snorretje, een intense blik en wat exotische dieren in de buurt. Wie weleens een stap in een modern museum zet, weet: we hebben het over Frida Kahlo (1917-1954). Niet alleen haar uiterlijk en haar werk, ook de persoon ­Frida Kahlo is uitgegroeid tot een icoon.

De Mexicaanse kunstenares is al een tijdje ­populair bij jonge kunstliefhebbers. De 'Fridamania' wordt uitgedrukt met een enorme hoeveelheid parafernalia. Tassen, schoenen, nagellakflesjes, sleutelhangers, tequila en sokken; je kunt het zo gek niet bedenken of er bestaat een versie met Kahlo's beeltenis erop.

Vorig jaar bracht de Frida Kahlo Foundation zelfs zogenoemde Fridamoji op de markt, emoji naar haar portret om artistiek verantwoord in te zetten op social media. Vooralsnog was het ultieme hoogtepunt van deze cultus het schitterende Kahlokostuum van Beyoncé, twee jaar geleden op Halloween. Velen deden de popster na.

Valsspelen
Ook in Amsterdam lopen talloze liefhebbers van haar werk rond, bleek donderdag tijdens een schilderavond in Podium Mozaïek in West. Het evenement was georganiseerd door Art Night, een bedrijf dat dergelijke workshops doorgaans in Duitsland organiseert.

De ongeveer 25 plekken waren vliegensvlug vergeven. Op Facebook gaven 400 mensen aan te willen gaan, 7800 ­perosnen waren geïnteresseerd.

Het groepje uitverkorenen, voornamelijk ­jonge vrouwen, mocht een beetje valsspelen. Docente Cleo Mitsi plakte vooraf een printje van een Kahloportret achter het canvas zodat de contouren van het gezicht konden worden overgetrokken.

Daarna was het een kwestie van ­inkleuren, een roze bloemenkroon aanbrengen en diepte creëren met steeds donkerder blauw en groen. Met champagne en bier werd op ­elkaars artistieke product geproost. Wat heeft Kahlo deze jonge vrouwen te bieden, waar­door ze op een donderdagavond de penselen oppakken?

Feminisme
De uit Curaçao afkomstige geneeskunde­student Charlotte Rosenstand (25) raakte geïntrigeerd door de film Frida uit 2002, met Salma Hayek in de hoofdrol. "Prachtig vond ik die film. Vooral haar relatie met Diego boeide me, want daarin kwam haar feministische kant sterk naar voren."

Sinds haar dood is Kahlo uitgegroeid tot een feministisch icoon, omdat ze zich niet beperkte tot een stereotiep vrouwbeeld (zie de gezichtsbeharing), en taboes als onvruchtbaarheid en miskramen doorbrak ze door de onderwerpen onverbloemd en soms gruwelijk in beeld te brengen.

Ze had een tumultueus huwelijk met kunstenaar Diego Rivera, waarbinnen ze openlijk relaties met andere mannen, onder hen ­Leon Trotski, én vrouwen op nahield.

Ook talentenmanager Marije Boomsma (33) bewondert op de eerste plaats de persoon Kahlo. "Het begon op de middelbare school, tijdens lessen kunstgeschiedenis. De vrijheid die zij zich toe-eigende, haar eigengereidheid en ­natuurlijk haar feminisme spraken me heel erg aan. Haar stijl ook, hoor. Zij droeg al die folkloristische kleding, terwijl niemand dat deed."

Boomsma is zelfs zo'n grote fan dat ze onlangs een Kahlotatoeage liet zetten achterop haar ­bovenarm; het kapsel met de bloemen, de wenkbrauw en de wimpers.

Momenteel is er in het Victoria & Albert Museum in Londen een grote overzichtsexpositie met schilderijen, foto's en kledingstukken van Kahlo. "Ik zou met vriendinnen gaan, maar die hebben afgezegd. Dus ik denk dat ik zelf maar een dagje heen en weer ga. Want ik moet erheen."

Een kort leven

Magdalena Carmen Frida Kahlo y Calderón (Coyoacán, 1907 -1954), oftewel Frida Kahlo, is vooral beroemd vanwege haar kleurrijke zelfportretten. Op haar zesde kreeg Kahlo polio, waardoor een been blijvend beschadigd raakte.

Twaalf jaar later raakte ze ernstig gewond bij een aanrijding van een bus en een tram, waardoor ze geen kinderen kon krijgen. Twee jaar lang was ze bedlegerig, een korset moest helpen haar ­gebroken ledematen te helen. Omdat ze geen kant op kon, begon ze te schilderen.

Kahlo is overleden toen ze 47 jaar was, waaraan is niet bekend.

Meer over