Het Scheepvaartmuseum genomineerd voor een Europese museumprijs

Het Scheepvaartmuseum is in de race voor de European Museum of the Year Award 2013, de meest prestigieuze Europese museumprijs. De (EMYA) wordt sinds 1977 uitgereikt aan nieuwe en vernieuwde musea. De jury let vooral op sfeer, presentatie en interpretatie.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Dit jaar zijn 28 musea genomineerd en het Scheepvaartmuseum is het enige Nederlandse museum op de lijst. 'Ik ben bijzonder trots op deze nominatie', zegt Willem Bijleveld, algemeen directeur van het museum. 'Deze award beschouw ik als de Oscar van de museumwereld en de nominatie is een prachtige internationale erkenning van onze vernieuwing.' Sinds de heropening in 2011 heeft het Scheepvaartmuseum al meerdere Nederlandse prijzen gewonnen op het gebied van marketing, architectuur en tentoonstellingen.

Vorig jaar won het Madinat al-Zahra Museum in het Spaanse Córdoba de EMYA. Sinds de prijs bestaat hebben drie Nederlandse musea de prijs gewonnen: het Museum Catharijneconvent in Utrecht (1980), het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen (1984) en het Openluchtmuseum in Arnhem (2005).

De EMYA wordt georganiseerd door het European Museum Forum, met steun van de Raad van Europa. De uitreiking is op 18 mei in het Gallo Romeins Museum in Tongeren (België), de winnaar van 2011.

Meer over