Plus

Het oude Stadsarchief + 2 woonblokken = vijfsterrenhotel Pestana

In crisistijd viel geen droog brood te verdienen aan nieuwbouw­huizen. Dus werden twee woonblokken en een monument aan de Amstel met succes vijfsterrenhotel Pestana.

Herman Stil
Hotel Pestana. Links het voormalige raadhuis van Amstelveen, rechts de nieuwbouw, waar oorspronkelijk appartementen voor Amsterdammers zouden komen Beeld Eva Plevier
Hotel Pestana. Links het voormalige raadhuis van Amstelveen, rechts de nieuwbouw, waar oorspronkelijk appartementen voor Amsterdammers zouden komenBeeld Eva Plevier

Het is een prominent stukje oud-Amstelveen, diep in Amsterdam. Vooral voor wie straks de presidential suite van Pestana Riverside Amsterdam huurt, à 2800 euro per nacht.

Die krijgt naast vier aaneengeschakelde hotelkamers de voormalige raadzaal als woonkamer, met prominent boven de deur het gemeentewapen van de grotendeels geannexeerde buurgemeente.

Het was allemaal weggestopt, achter systeemplafonds, kantoorwanden en archiefkasten. Decennialang was het voormalige raadhuis het onderkomen van het Amsterdamse Stadsarchief, op de hoek van de Tolstraat en Amsteldijk.

Projectontwikkelaar Rogier Tromm kwam er regelmatig om naar originele bouwtekeningen te zoeken van de Amsterdams gebouwen die zijn bedrijf ombouwde tot kantoor of woonruimte.

In 2007 was Tromm Vastgoed één van de eerste in Nederland die, diep in Buitenveldert, een ongebruikt kantoorpand uit de jaren tachtig ombouwde tot ketenhotel: NH Musica, inmiddels NH Amsterdam Zuid.

null Beeld Tammy van Nerum
Beeld Tammy van Nerum
Het interieur van het nieuwe hotel op de hoek van de Tolstraat en de Amsteldijk Beeld Tammy van Nerum
Het interieur van het nieuwe hotel op de hoek van de Tolstraat en de AmsteldijkBeeld Tammy van Nerum

"Toen vroegen we ons nog af of dat iets zou worden: transformatie van onbruikbare kantoorpanden tot hotel," zegt Tromm in het tijdelijke kantoor van Pestana aan de Tolstraat.

Sindsdien is de stad overspoeld met hotels van allerlei pluimage in voormalige kantoorwezen.

Archiefterrein
Na de verhuizing van het Stadsarchief naar De Bazel wilde de gemeente het afgeleefde archiefterrein nieuw leven inblazen met woningbouw en voorzieningen. In het monumentale raadhuis, anno 1892, was een hotel voorzien - toen de gemeente daarover nog enthousiast kon worden.

"Maar dat gebouw is daarvoor te klein," zegt Tromm. "Met de kosten voor verbouwing en renovatie maak je hier alleen een tophotel rendabel, en op deze plek buiten de grachtengordel moet dat wel enige omvang hebben."

Dus gooide hij een balletje op: kunnen twee appartementenblokken die ook op het archiefterrein gepland waren, niet bij het hotel worden getrokken? Dat kon, en zo geschiedde: één appartementenblok aan de Amsteldijk is met een loopbrug aan het monument geklonken, en een blok aan de Tolstraat is tot shortstayhotel ontwikkeld.

"Let wel, het was nog aan het begin van de crisis. Ontwikkelaars zagen echt geen brood in appartementen, omdat daar toen nauwelijks vraag naar was."

Met die 156 kamers kon Tromm op zoek naar een exploitant. Belangstelling was er voldoende, maar het Portugese Pestana durfde als één van de weinigen direct een vijfsterrenhotel aan de Amstel aan, in een stad waar decennialang de ongeschreven regel gold dat vijf sterren ten zuiden van de Singelgracht snel zullen uitdoven.

null Beeld Tammy van Nerum
Beeld Tammy van Nerum
null Beeld Tammy van Nerum
Beeld Tammy van Nerum

Om die aanname te ontkrachten leidt hoteldirecteur Rodolf Weytingh, afkomstig van het American Hotel aan het Leidseplein, zijn bezoek naar de monumentale ramen in één van de prominente kamers. Even verderop is het Amstelhotel zichtbaar.

"Hierachter begint De Pijp, aan de overkant zijn de kantoren van de Omval. Je zit vijf minuten rijden van de Ring. Dit is een perfecte plek voor een vijfsterrenhotel."

Zwembad
Pestana wordt ook een ander soort tophotel, zegt hij. Met kamerprijzen vanaf 400 euro wil het een betaalbaar vijfsterrenhotel zijn, maar wel een met alle verworvenheden die daarbij horen.

Zo ligt in de kelder een zwembad, naast de spa, onder het vergadercentrum. In twee serres achter het voormalige raadhuis zijn de bar en restaurant Arc gevestigd, inclusief de roomservice.

Ze worden uitgebaat door Peter Lute en zijn sinds deze week al open. Aan de Tolstraat, onder de monumentale kornoeljeboom ("Lute heeft al gezegd met de bessen te gaan koken") lonkt straks een terras.

De kamers, waarvan sommige split level zijn (Tromm: "Een beetje afgekeken van het Conservatorium Hotel"), zijn grotendeels al ingericht. Nadat er enige proefslapers zijn geweest, gaat het hotel half januari open voor betalende gasten.

De teloorgang van Nieuwer-Amstel

Nieuwer-Amstel, zoals Amstelveen vroeger heette, reikte tot 1896 tot ruwweg de Ceintuurbaan, Van Baerlestraat en Overtoom.

Om het oprukkende Amsterdam te temmen werd in 1889 de bouw van een nieuw raadhuis aan de Amstel gepland - en tevens een brandweerkazerne, schuin tegenover waar nu het Concertgebouw staat.

Maar Nieuwer-Amstel kon er niet lang van genieten.Vier jaar na de oplevering annexeerde Amsterdam het grootste deel van de buren, ruwweg tot aan waar nu ringweg A10 ligt, om op diens voormalige grondgebied Oud-West en Oud-Zuid te bouwen. Het raadhuis werd meteen ingepikt voor het Stadsarchief.

Meer over