Het Olympisch Stadion leeft weer dankzij Piet Graniet


Michel Mulder, Margot Boer, Koen Verweij, Jorien Voorhuis: schitterende mannen en vrouwen op het ijs. Maar één man maakte gisteren toch nog net even iets meer indruk op de eerste dag van de NK sprint en NK allround in het Olympisch Stadion, en dat was Piet Kranenberg, alias Piet Graniet.

Patrick Meershoek
Het Olympisch Stadion gisteravond, tijdens de eerste dag van het NK schaatsen Beeld anp
Het Olympisch Stadion gisteravond, tijdens de eerste dag van het NK schaatsenBeeld anp

De man die halverwege de jaren tachtig begon te strijden voor het behoud van het monumentale ontwerp van Jan Wils en ruim tien jaar later zijn zin kreeg toen de plannen voor sloop van tafel verdwenen.

Het stadion bleef staan en begon in 2000 aan een tweede leven. Een weinig opwindend leven, eerlijk gezegd. Het leek alsof, toen de vreugde over het behoud eenmaal was verdampt, niemand goed wist wat nu eigenlijk te doen met dat enorme sportcomplex. Er gebeurde wel van alles, van boekpresentaties (Nico Dijkshoorn!) tot concerten (Leonard Cohen!), maar topsport: ho maar.

Krukkenballet
De veronderstelling dat de ex-sporttempel geen enkele controle bij de deur meer voerde, vond zijn meest overtuigende bewijs in de jaarlijkse voetbalwedstrijd tussen een team van Het Parool en een elftal van gemeenteraadsleden. Die enkele toeschouwer zal Piet Kranenberg hebben beklaagd vanwege zijn inspanningen om het stadion te redden van de slopershamer, alleen om zo'n krukkenballet mogelijk te maken.

Gisteren kwam aan die lijdensweg een einde. Voor het eerst sinds lange tijd - we rekenen de aankomst van de Marathon even niet mee - rook het weer eens naar topsport in het Olympisch Stadion, naar opwinding en enthousiasme over een sportieve strijd op het scherp van de snede. Dat daarvoor eerst 'de coolste baan van Nederland' moest worden aangelegd op aanwijzing van een ijsmeester uit Friesland die luistert naar de naam Beert Boomsma, nemen we voor lief - althans voor dit moment.

Want het Olympisch Stadion leeft weer, ontwaakt als een beer uit zijn winterslaap die nu de konijnen verjaagt die net nog aan zijn oren trokken. Dat is goed voor Amsterdam, dat is goed voor de sport in Amsterdam. En hopelijk is Piet Kranenberg, in 2009 overleden op 91-jarige leeftijd, op de een of andere manier toch op de hoogte gebracht van het feit dat zijn werk niet voor niets is geweest.

Lees vandaag (1-3) meer in Het Parool: 'Gaaf om weer te kunnen racen'

Meer over