PlusMijn Amsterdam

Het Noord van Stadsdeelvoorzitter Coby van Berkum

Stadsdeelvoorzitter Coby van Berkum (60) is geboren en getogen in Alkmaar. Ze woont sinds 34 jaar in Noord, waarvan 20 jaar in De Banne.

Kim van der Meulen
Coby van Berkum: 'Ineens zag ik ijsvogels met visjes hun nest ingaan. Ik had de middag van mijn leven' Beeld Charlotte Odijk
Coby van Berkum: 'Ineens zag ik ijsvogels met visjes hun nest ingaan. Ik had de middag van mijn leven'Beeld Charlotte Odijk

Eerste keer in Amsterdam

"Toen ik dertien jaar was, ging ik een dagje met mijn moeder naar Amsterdam. Net op die dag werd het monument op de Dam schoongeveegd door de Jantjes: de provo's die er massaal sliepen, werden verjaagd. Zo grimmig dat we weer naar huis gingen. Het maakte enorme indruk op me. 's Avonds zag ik het allemaal terug op tv."

Restaurant

"De Goudfazant. Heerlijk eten in een prachtige industriële setting en de eigenaren zijn pioniers van het nieuwe Noord. Mijn zoon Gijs heeft er tien jaar met veel plezier gewerkt: hij fietste eens langs met de vraag of er werk was en kon zó zijn jas uittrekken en in de bediening beginnen. Ik heb er mijn zestigste verjaardag gevierd."

Mooiste plek in Noord

"De Noorder IJplas, een recreatiegebied én een groene oase: er grazen koeien en je vindt er de buizerd. Het idee dat deze plek genoemd wordt als mogelijke locatie voor de cruiseterminal PTA is krankzinnig: zulke plekken moeten behouden blijven. Begin dit jaar is ook het snelfietspad ­tussen Noord en Zaanstad in gebruik genomen, zodat de plas voor iedereen goed bereikbaar is."

Noorder IJplas Beeld Charlotte Odijk
Noorder IJplasBeeld Charlotte Odijk

Kerk

"De Buiksloterkerk. Ik heb hier een tijd als vrijwilliger wijn verkocht tijdens wereldmuziekconcerten op zondag. De kerk iis het cultureel centrum van Noord: er zijn concerten, jeugdvoorstellingen en literaire lezingen."

Standbeeld

"Het Spanjemonument, in 1986 door Eddy Roos gemaakt. Het is een eerbetoon aan de Nederlanders die in 1936 in de Spaanse burgeroorlog meevochten tegen de dictatuur van Franco. Een van hen, Krijn Breur, kwam uit Noord. Hij werd staatloos toen hij terugkwam naar Nederland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog ging hij in het verzet en werd hij gefusilleerd. Leerlingen van De Nieuwe Havo in Noord hebben het standbeeld geadopteerd."

Het Spanjemonument Beeld Charlotte Odijk
Het SpanjemonumentBeeld Charlotte Odijk

Beste plek om te ontspannen

"Op zaterdagmiddag ontspan ik me volledig als ik op het voetbalveld van DVC Buiksloot kijk naar de wedstrijd van Zaterdag 1, waarin mijn zoon speelt. Ik ben een vreselijk enthousiaste zijlijner en de sfeer op zo'n sportveld vind ik heerlijk. Het ­herinnert me aan mijn jeugd: mijn vader was een erg goede voetballer en ik heb fanatiek gehandbald."

Dieren in Noord

"We hebben de Big Five in Noord: de ijs­vogel, ringslang, grutto, wilde orchideeën en de Noordse woelmuis. Ik ben eens met stadsecoloog Fred Haaijen door Noord gefietst. We stonden met verrekijkers bij de Noorder­begraafplaats en ineens zag ik ijsvogels met visjes hun nest ingaan. Ik had de middag van mijn leven. Fred organiseert nu excursies voor Amsterdammers die de ­dieren willen zien."

Park

"Het Noorderpark: een groen stadspark met een duurzaam zwembad, dat is ­uitgeroepen tot het mooiste ter wereld. Als de fietsbrug over het Noordhollandsch Kanaal af is, is het vanaf het centrum ­makkelijk te bereiken."

Noorderpark Beeld Charlotte Odijk
NoorderparkBeeld Charlotte Odijk

Favoriete Amsterdammer

"Els Annegarn is echt een voorbeeld. Ze is langeafstandsloper - ze is zelfs wereldkampioen op de 100 kilometer - en maatschappelijk werker bij Doras. Ze heeft loopgroepen opgezet voor mensen die in armoede leven of eenzaam zijn en richtte de Gewichtige Dames op, een groep voor vrouwen met overgewicht die samen zwemmen, praten en afvallen."

Brug

"De fiets- en voetgangersbrug over het Noordhollandsch Kanaal, naast de Johan van Hasseltweg, met die grote letter N erop. Een heel mooie brug. De opening moest overigens een paar dagen worden uitgesteld omdat de sleutel kwijt was."

Beste plek om te sporten

"Elke zondagochtend, 's zomers en 's winters, sta ik om negen uur op de tennisbaan van ATC Kadoelen. Ik sla een balletje met mijn drie mannen, waarna we uitgebreid koffiedrinken. Heerlijk."

Theater

"Het Zonnehuis, in 1932 gebouwd vanuit de filosofie dat een bloeiend verenigingsleven van belang is voor de opvoeding van de arbeidersklasse."

Het Zonnehuis Beeld Charlotte Odijk
Het ZonnehuisBeeld Charlotte Odijk

Mijn buurt

"De Banne Oost. Mijn man en ik ontdekten vroeg hoe leuk Noord is. Adelheid Roosen organiseert nu met studenten van de AHK (Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten) wijksafari's door De Banne, waarbij het publiek achterop de scooter wordt meegenomen naar mooie plekken en theaterstukken bij Noorderlingen thuis ziet. Dat maakt me trots."

Meer over