Plus

Het New York van Donald Trump: hoge torens maar ook veel poeha

De stad die het stempel van vastgoedgigant Donald Trump draagt, stemt vandaag in de Amerikaanse voorverkiezingen. Daarom: een stadsgids door Trumps New York.

Karlijn van Houwelingen
Donald Trump, maandag in New York Beeld CARLO  ALLEGRI/reuters
Donald Trump, maandag in New YorkBeeld CARLO ALLEGRI/reuters

1. Trump Tower, 725 Fifth Avenue
Stap in het duurste stukje winkelstraat ter wereld door de draaideur onder de gouden letters TRUMP TOWER en u staat op historische grond. Hier daalde Donald Trump, begeleid door Neil Youngs Rockin' in the free world, de roltrap af om zijn kandidatuur aan te kondigen in de met roze marmer opgeleukte lobby. Hij woont met zijn derde vrouw Melania en zoon Barron (9) in het penthouse, ingericht in 'Louis-XIV-aan-de-lsd-stijl', volgens een van de ontwerpers die kwistig gebruikmaakte van goud, kristal en nog meer marmer.

Beneden huist onder meer de Trump Bar, die Billionaire Martini's à 20 dollar serveert. Het duurste appartement in de toren kost op dit moment 23 miljoen dollar. Dat is inclusief Cristiano Ronaldo als buurman. Waar de katten van Chuck Blazer zijn gebleven nadat is gebleken dat de schimmige Fifa-bestuurder ze onderbracht in een eigen appartement in de Trump Tower, is onduidelijk.

De toren was het decor van The Apprentice, de zakelijke realityshow die Trump in 2004 een extra dosis roem opleverde. Het 'You're fired!' ('Je bent ontslagen!') dat hij bezigde om kandidaten naar huis te sturen, verschijnt twaalf jaar later nog op T-shirts. Zonder The Apprentice was zijn campagne nooit zo succesvol geworden, meent Trumps biograaf Gwenda Blair. "Mensen hebben tien jaar kunnen zien hoe hij de baas was, dingen onder controle had. Dat is deel van ons idee van wie hij is."

Imperium Donald Trump Beeld Chantal van Wessel
Imperium Donald TrumpBeeld Chantal van Wessel

Het complex kwam tot stand mede dankzij tweehonderd illegale Poolse immigranten, die werden ingehuurd door het sloopbedrijf dat Trump in 1980 inschakelde om ruimte te maken voor de Trump Tower. Ze werkten ruim tachtig uur per week voor nog geen vijf dollar per uur - als ze al betaald werden. Trump zegt er nooit iets van te hebben geweten, maar twee Polen getuigden in een rechtszaak dat ze hem hoogstpersoonlijk hebben gevraagd om achterstallig loon. Zijn kantoor was aan de overkant van de straat, schrijft onderzoeksjournalist Wayne Barrett in zijn portret van Trumps zakelijke beginjaren, wat het onwaarschijnlijk maakt dat hij nooit de rijen om werk bedelende immigranten heeft gezien.

Trump Tower Beeld Beth Harpaz
Trump TowerBeeld Beth Harpaz

2. Jamaica Estates, Queens
Aan Hillside Avenue is het New Yorkse stadsdeel Queens nog zichzelf, met de Pakistaanse slager Bismillah op nummer 18010 en daarnaast Sharon's Guyanese rotishop. Maar sla de hoek om, de Midland Parkway op, en de wijk waar zeker 138 talen worden gesproken, transformeert in een witte enclave met getrimde gazonnetjes en kolossale villa's.

De grootste werd ooit gebouwd door Donalds vader Fred Trump, zoon van een Duitse immigrant. Hij trouwde met een geboren Schotse en kreeg vijf kinderen in het huis met 23 kamers en negen badkamers. Er waren een kok, een dienstmeid en een chauffeur om de kleine Donald en zijn broers en zussen naar school te brengen. De Trumps waren rijk dankzij Freds bloeiende handel in appartementen in Queens en Brooklyn.

Jamaica Estates Beeld Beth Harpaz
Jamaica EstatesBeeld Beth Harpaz

Ze waren ook alles wat hun zoon niet is, volgens de overbuurvrouw, die in de jaren zeventig in de straat kwam wonen. "Zijn ouders waren heel ingetogen. Zeiden altijd gedag, deden veel aan liefdadigheid." Donald, met wie ze nu niet geassocieerd wil worden, zag ze zelden. Om de lastpost die zijn muziekleraar eens een blauw oog sloeg discipline bij te brengen, stuurden zijn ouders hem op dertienjarige leeftijd naar een militaire academie.

Trumps vader was zijn grote voorbeeld, weet biograaf Blair, die een boek over drie generaties Trump schreef. Donalds aanpak is die van pa Fred, een sluwe en harde onderhandelaar die nooit opgaf. Het verschil, vertelt Blair: Donald is ongelofelijk vol van zichzelf.

Ze beschrijft de begrafenis van Fred Trump in 1999. "Alle kinderen spraken de aanwezigen toe en vertelden een mooi verhaal over hun vader, maar Donald praatte over zichzelf. Over hoe succesvol hij was. In zijn hoofd is hij de belangrijkste creatie van zijn vader, dus waarom niet, moet hij hebben gedacht."

3. Trump Plaza, 167 East 61st Street
De historie van deze appartemententoren aan 61st Street legt de dubieuze kant van Donald Trump bloot. Onder meer dit pand is gebouwd met beton van S&A Concrete Co., een bedrijf van de Italiaans-New Yorkse gangster Anthony Salerno ('Dikke Tony') en zijn maffiamaatje Paul Castellano. Barrett, die in 1991 na jaren onderzoek een boek publiceerde, concludeerde: "Trumps leven is verweven met de onderwereld."

Een projectontwikkelaar in het New York van de jaren tachtig kon niet om door criminelen gecontroleerde bedrijven heen. Maar Trump deed volgens Barrett geen enkele moeite de maffiosi in zijn branche te vermijden. Sterker nog, hij had dezelfde advocaat als Salerno - zijn vriend en mentor Roy Cohn - en zou zelfs eens met de later tot 170 jaar cel veroordeelde topcrimineel om de tafel hebben gezeten. Hij deed ook zaken met een gangster uit Philadelphia en een veroordeelde cocaïnehandelaar.

Trump doet Barretts boek met de verhalen over criminele vrienden af als 'saai, niet-feitelijk en zeer onnauwkeurig' werk van een 'tweederangs' schrijver.

4. Grand Hyatt Hotel, 109 East 42nd Street
Deze glazen gigant was Trumps eerste bouwproject in Manhattan, het peperdure hart van New York. Hij moest zich door onderhandelingen met banken en ambtenaren heen bluffen om het van de grond te krijgen. Zonder zijn vader was dat nooit gelukt. Hij kreeg niet alleen een lening van een miljoen dollar, het betrouwbare, succesvolle imago van pa Trump opende deuren, bijvoorbeeld bij financiers. Freds politieke connecties hielpen Donald aan een belastingaftrek die door de jaren heen 400 miljoen dollar opleverde.

Trump Plaza. Beeld Street Easy
Trump Plaza.Beeld Street Easy

Ook in moeilijke tijden hield Donald het hoofd boven water dankzij geld van zijn vader. Hij kon na het faillissement van twee casino's in Atlantic City geld lenen met zijn erfenis als onderpand. En Fred Trump kocht daar eens voor 3,5 miljoen dollar aan fiches, die hij niet ging gebruiken, zodat zijn zoon een schuld kon aflossen. De Washington Post onderzocht de ondergang van gokpaleis Taj Mahal in 1991 en zag dat Trump extreme risico's had genomen in een wankele economie, dure leningen aanging en waarschuwingen dat Atlantic City geen Las Vegas was, in de wind sloeg.

Grand Hyatt Hotel Beeld Spencer Platt
Grand Hyatt HotelBeeld Spencer Platt

5. Wollman Ice Rink, Central Park
Het huzarenstukje waar Trump nog steeds op teert. De renovatie van de Wollman-ijsbaan in Central Park sleepte zich in 1986 al zes jaar voort, 3,5 jaar langer dan gepland, en nog was het einde niet in zicht. Trump nam het project over van de stad New York, klaarde de klus in drie maanden én hield 750.000 dollar van het budget over. Zijn critici menen dat hij vooral zo efficiënt kon zijn omdat hij in tegenstelling tot gemeentelijke projectleiders geen eindeloze aanbestedingsprocedures hoefde te volgen. Maar het is en blijft een wapenfeit dat aanhangers bewonderen.

Wollman Ice Rink Beeld Justin Lane
Wollman Ice RinkBeeld Justin Lane

6. Trump Place, West Side
Trump trachtte decennia lang om hier tussen 59th en 72nd Street een voormalig spooremplacement te kopen en toestemming te krijgen voor zijn droomproject met de hoogste wolkenkrabber ter wereld. Maar vlak nadat hij na veel geruzie met de burgemeester eindelijk een spade in de grond had mogen steken, moest hij het terrein verkopen vanwege de enorme schuldenlast die hem in de jaren negentig in finan­ciële problemen bracht. Trump bedong dat de torens die er nu staan wel zijn naam dragen, zoals zeventien andere gebouwen in Manhattan.

Dat zette de toon: inmiddels draait zijn bedrijf steeds meer om het verkopen van licenties aan bedrijven die zijn naam op hun product willen plakken. Zo kwamen ook Trumpsteaks, Trumpoverhemden en Trumpparfums dankzij licenties op de markt. Zijn imperium lijkt op die manier groter dan het eigenlijk is. Zelf taxeert hij zijn vermogen ook consequent enkele miljarden hoger dan onderzoekers van bijvoorbeeld zakentijdschrift Forbes.

Trump is puissant rijk, zonder twijfel. Maar hij heeft kansen om nog meer te verdienen gemist, is zeker geen wereldwijde speler, heeft buiten de vastgoedsector niet zo veel bereikt en is niet zo selfmade als hij doet voorkomen, concluderen analisten van The Economist.

Zij waarschuwen: dat is iets om over na te denken voor wie overweegt te stemmen op de man die zichzelf presenteert als de allerbeste dealmaker.

Trump Place Beeld Bloomberg
Trump PlaceBeeld Bloomberg
Meer over