Plus

Het loopt storm bij de bridgelessen van Hanna van Berg

Hanna van Berg (72) geeft sinds begin vorig jaar bridgelessen in Café Luxembourg en café Dante. 'Ik weet niet wat me overkomt! Het loopt storm.'

Marloes de Moor
Cursus op maandag­ochtend in Café Luxembourg. Organisator Hanna van Berg, in donkerblauwe blouse: 'Bridge houdt je fit.' Beeld Dingena Mol
Cursus op maandag­ochtend in Café Luxembourg. Organisator Hanna van Berg, in donkerblauwe blouse: 'Bridge houdt je fit.'Beeld Dingena Mol

Café Luxembourg ademt de waardige sfeer van een drank-lokaal op maandagochtend, van fris geboende vloeren en zachtjes Chopin, van een week waarin alles nog beginnen moet.

Achter in de zaak klinkt beschaafd geroezemoes, het getingel van theelepeltjes. Daar zijn de tafels gedekt met groene vilten kleedjes, speelkaarten en gele biedboxen gevuld met biedkaartjes. Leesbrillen tussen serviesgoed en karaffen water. Beige trenchcoats en mantels aan de houten kapstok.

Elke maandagochtend krijgen twintig cursisten vanaf tien uur bridgeles bij Café Luxembourg. Al veel eerder die morgen is docent Hanna van Berg met een rolkoffer en boodschappentas vol bridgebenodigdheden vanuit haar huis aan het Begijnhof naar het Spui gelopen.

Een deel van Luxembourg toverde ze om tot een bridgelokaal. Op een whiteboard heeft Van Berg een papier geplakt met voor een leek onbegrijpelijke geheimtaal: Schoppen A 9 8 2, Harten 8 3, Ruiten V 6 5 2, Klaveren 9 8 6. Aandachtig luisteren de cursisten, soms met de kin in hun handpalm, naar haar uitleg.

En geen nood voor wie het niet begrijpt. "Op tafel ligt een gele kaart. Als het te snel gaat, of als je iets niet hebt begrepen, pak je die kaart en dan leg ik het nog een keer uit," stelt Van Berg gerust.

In januari 2017 gaf ze haar eerste les. Ze begon met een groepje van vijf deelnemers, maar al snel nam het aantal belangstellenden toe. Inmiddels is er een wachtlijst.

"Ik weet niet wat me overkomt! Het loopt storm. Maar een groep van meer dan twintig cursisten is helaas niet verantwoord, want ik moet alle tafels in de gaten houden, aanwijzingen geven en vragen beantwoorden."

Ongedwongen sfeer
Van Berg werkte twintig jaar als lerares Frans en had daarna twintig jaar een dames- en bruidsmodezaak. "Toen ik op mijn 65ste met pensioen ging, wilde ik nog iets gaan doen. Stilzitten is niets voor mij. Ik bridge mijn hele leven al met veel plezier en gaf in mijn vrije tijd bridgeles, dus ik besloot het aangename met het zakelijke te combineren."

Cursist Tineke, met sjaal: 'Ik heb hier een groepje andere cursisten ontmoet. Eens in de week spelen we bij elkaar thuis.' Beeld Dingena Mol
Cursist Tineke, met sjaal: 'Ik heb hier een groepje andere cursisten ontmoet. Eens in de week spelen we bij elkaar thuis.'Beeld Dingena Mol

Van Berg deed examen bij de Nederlandse Bridge Bond om gediplomeerd bridgedocent te kunnen worden. "Omdat mijn eigen huis te klein is om les te geven, vroeg ik bij café Dante en Café Luxembourg of ik er met een groep mocht komen zitten. Dat vonden ze prima. Het levert hen weer extra klandizie op."

Sindsdien geeft Van Berg op donderdag les bij Dante in de Spuistraat en op maandag bij Luxembourg. Beginners leert ze de waarde van de kaarten, hoe je slagen moet maken of moet 'snijden' en gevorderden brengt ze de fijne kneepjes bij.

De ongedwongen sfeer die het café met zich meebrengt, weegt flink mee in de populariteit van haar cursussen. "Het is toch heerlijk om op deze prachtige plek te kunnen zitten? We lopen er zo naartoe, want wij wonen vlakbij, op het Singel," zegt Antoinette Kreber (75). Twee jaar geleden verhuisde ze met haar man Bert (76) vanuit Heemstede naar Amsterdam voor wat meer vertier.

"We wilden graag bridgen, maar kenden hier niemand die dat deed. Zo ontstond het idee om bridgelessen te gaan volgen. Dat heeft goed uitgepakt, want we hebben allerlei nieuwe mensen leren kennen met wie we kunnen bridgen. Hanna legt het ook goed uit, waardoor we er beter in zijn geworden."

Antoinette en Bert Kreber zijn niet de enigen die via de bridgecursus nieuwe contacten opdeden. "Veel mensen spreken thuis met elkaar af om te bridgen. Soms gaan ze vervolgens ook samen golfen of uit eten. 'Zonder bridge was ik in een isolement beland,' hoorde ik van een cursist.

In je eentje ga je niet zo snel het café in. Door deel te nemen aan deze lessen doe je dat wél en ontmoet je anderen," zegt Van Berg. Kreber: "Vier vrouwen uit onze straat gaan ­regelmatig bridgen met Stefan, een jonge kapper van 29 die ook les van Hanna krijgt. Zo ontstaan allerlei groepjes."

Leuk oud worden
Inge Krevelen-Ganahl (83) is twee jaar geleden in Amsterdam komen wonen. Gemakkelijk was dat in het begin niet, geeft ze toe. "Ik kende niemand in de stad. Bridgen deed ik graag, dus het leek me leuk om dat weer op te pakken. Ik ben blij dat ik eraan begonnen ben, want ik vind het erg gezellig om met anderen te kunnen spelen."

null Beeld Dingena Mol
Beeld Dingena Mol

Van Berg moedigt haar aan om op 13 oktober mee te doen aan een bridgetoernooi dat ze organiseert. "Ik zoek nog drie à vier mensen. Wil jij misschien meedoen, Inge? Ik kan ook een partner voor je zoeken."

Kreveler-Ganahl aarzelt: "Het is nog een beetje te vroeg misschien. Denk je niet dat ik mijn partner teleurstel?" "Welnee!" zegt Van Berg ­lachend. "Het is niet om de strijd, maar om de gezellige dag met elkaar. Als je het leuk vindt om te komen, regel ik een partner voor je."

Tijdens de oefenopdrachten wandelt Van Berg tussen de tafels door en houdt ze alles in de ­gaten. Af en toe geeft ze een aanwijzing: "Jullie mogen nog even overleggen, want ik zie hier verschillende uitslagen." Of: "Let op: als de kleur gevonden is, gaan we geen avonturen meer aan."

Terug bij het whiteboard geeft Van Berg de cursisten nog wat tips mee. "Onthoud: de uitkomst kan nooit met een doubleton zijn. Van de doubleton blijf je af. Die kun je vergeten." Antoinette Kreber zucht: "Och ja, dat deed ik altijd fout vroeger." Haar man Bert draait zich om: "Dat klopt!"

Volgens Van Berg is bridge de ideale manier om leuk oud te worden. "Het houdt je fit. Als je oud bent, loop je misschien geen marathon meer, maar je kunt wel je hersenen trainen. Je neemt steeds nieuwe informatie tot je. Die moet je analyseren en interpreteren. Het geeft veel voldoening als je het spel vervolgens samen met je partner tot een goed einde brengt."

Zo ervaart ook Tineke (67) de denksport. Na haar pensioen was ze op zoek naar een hobby. "Hoewel ik nog nooit had gebridged, leek het me een leuke, nieuwe uitdaging. Je moet bij dit kaartspel veel onthouden. Het is echt een hersenkraker. Ik heb hier een groepje andere cursisten ontmoet. Eens in de week spelen we bij elkaar thuis."

Tineke raakte zo enthousiast dat ze vorig jaar rond oud en nieuw zes dagen naar Frankrijk ging om daar samen met Van Berg en vijftien andere cursisten te bridgen. "Het was een succes! Dit jaar gaan we weer."

Van Berg, die dankzij haar lessen zelf ook nieuwe bridgevrienden maakte, zegt dat het een misvatting dat bridge een elitair of moeilijk spel is. "Vroeger was klaverjassen voor de arbeiders en bridge voor de hogere klasse. Dat is alláng niet meer zo. Bridge is voor iedereen!"

Meer bridgen

Bij de Nederlandse Bridge Bond zijn 1050 bridgeclubs lid met in totaal 120.000 leden. Er zijn tienduizenden thuisbridgers. Na voetbal, hockey en volleybal is het de grootste teamsport van Nederland. In Amsterdam en ­Amstelveen zijn zo'n veertig bridgeclubs. Een aantal daarvan ­organiseert ook cursussen voor ­beginners en ­gevorderden, zoals B.C. Diemen Noord, B.C. de Looier, B.C. Sans Atout, Het Zwanenmeer in Amsterdam-Noord en VVGA.

Meer over