Het is zover: Amsterdam krijgt een gezonde trekmuur

Wie liever een salade dan een kroket uit de muur zou trekken, wordt binnenkort op z'n wenken bediend: in de Kinkerstraat opent eind augustus de Health Food Wall.

Steffi Posthumus
De ingrediënten worden zoveel mogelijk gestapeld zodat het geen zompige bende wordt. Beeld Health Food Wall
De ingrediënten worden zoveel mogelijk gestapeld zodat het geen zompige bende wordt.Beeld Health Food Wall

De naam zegt 't al: uit de Health Food Wall trek je enkel gezonde maaltijden. Initiatiefnemer Anouk Snelders kwam op het idee toen ze in Amerika studeerde. "Ik was verbaasd dat daar nog geen concept a la Febo was: snel, makkelijk, betaalbaar. Maar dan gezond. Daar zag ik een gat in de markt."

Eenmaal thuis ging Snelders, die voeding en diëtiek studeerde en werkzaam is als vegetarisch chef, direct aan de slag. "De muur wordt nu speciaal voor ons gebouwd. Er zal plaats zijn voor zes verschillende maaltijden: twee salades en vier grote maaltijden. Ik heb ze allemaal zelf ontwikkeld en getest op vrienden en familie."

Betaalbaar
Een uitdaging was nog wel om de pijler 'betaalbaar' in de smiezen te houden. "Biologisch en vers eten is gewoon duurder. Maar voor zeven tot negen euro heb je bij ons een complete maaltijd."

Alle maaltijden zijn vegetarisch, de meeste zelfs veganistisch en er zijn ook glutenvrije opties. Snelders: "Onder gezond eten valt voor mij ook milieu en dierenwelzijn."

Koud
Bang dat je straks op lauwe blaadjes verpieterde sla loopt te knagen, hoef je niet te zijn. In tegenstelling tot Febo, blaast deze muur geen warme, maar koude lucht. "En we houden de ingrediënten in de maaltijdbakjes zoveel mogelijk apart - gewoon in hoopjes, niet met onnodig plastic. En al het plastic dat we wel gebruiken, voor sauzen en dergelijke, zijn van biologisch afbreekbaar materiaal."

De maaltijden zijn dus wel koud. "Je kan ze thuis wel opwarmen in een pannetje, maar echt nodig is het niet hoor. Ze zijn koud getest en toen vond iedereen het ook superlekker," verzekert Snelders.

Snelders eigen favoriet: een salade met watermeloen, aardbei, feta en een vinaigrette. Beeld Health Food Wall
Snelders eigen favoriet: een salade met watermeloen, aardbei, feta en een vinaigrette.Beeld Health Food Wall

Lunchroom
Nog een verschil met krokettenkoning Febo: hier betaal je contactloos in plaats van met cash. "Zo houden we de snelheid erin."

Wil je toch even neerploffen? Kan ook, want de trekmuur is onderdeel van een lunchroom. Ook daar geldt gezond, gezonder, gezondst: kokosnoten, smoothies en sapjes.

Lees ook: Dit zijn de lekkerste vegan tentjes van de stad

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over