Weekendtips

Het is weekend en dít gaan we doen

Maak maar vast ruimte in de agenda, want er is weer heel veel te doen! 10 tips om er een goed weekend van te maken.

Pim Westenberg
Bungalup keert eenmalig terug in Paradiso. Beeld Dennis Bouman
Bungalup keert eenmalig terug in Paradiso.Beeld Dennis Bouman

Een loods vol sieraden
Sieraden van goud, zilver of edelstenen? Move on!
Op de Sieraad Art Fair in de Westergasfabriek zie je sieraden van textiel, papier, porselein, rubber en 3D-printing. De draagbare kunstwerken (van meer dan 170 sieraadontwerpers) zijn te zien en te koop.
Er is ook oog voor de keerzijde van sieraden: de blits maken met sieraden uit bijvoorbeeld Zuid-Amerikaanse en Afrikaanse culturen kan beledigend zijn. Op zaterdag word je bijgepraat over culturele toeeigening.
Donderdag 8 t/m zondag 11 november, €16
Westergasfabriek

Op de Sieraad Art Fair zijn de kunstwerken van meer dan 170 sieraadontwerpers te zien en te koop. Beeld Arjen Veldt
Op de Sieraad Art Fair zijn de kunstwerken van meer dan 170 sieraadontwerpers te zien en te koop.Beeld Arjen Veldt

Nachtelijk bezoek aan de Hortus
Amsterdam blijft groeien en er moet in rap tempo worden bijgebouwd, maar wie denkt er aan de natuur? Tijdens een Nachtcollege in stadsoase Hortus Botanicus slaan ontwerpers en biologen de handen ineen. In het college leer je een buurt 'natuur inclusief' te maken. Denk aan groene gevels met nestkasten, een vleermuistoren in het park of een polderdak op een kantoorpand. Bezoekers kunnen een half uur voor aanvang al naar binnen en door een donkere Hortus wandelen.
Donderdag 8 november (20.30-22.00) €12,50
Hortus Botanicus

Biologen en ontwerpers slaan bij het Nachtcollege de handen ineen. Beeld Freek van Kessel
Biologen en ontwerpers slaan bij het Nachtcollege de handen ineen.Beeld Freek van Kessel

Spijkerbar is jarig
De Spijkerbar is al veertig jaar een begrip binnen de homogemeenschap (en daarbuiten) en viert dit weekend haar jubileum. De drukte is geen probleem: de bar kan namelijk op versterking rekenen van het enige gay rugbyteam van Nederland: de ARC Amsterdam Lowlanders. Deze spierbundels staan klaar met shotjes.
Vrijdag 9 november (21.00-03.00) gratis
Spijkerbar

Dat rugbyteam weet wel wat een goed feestje is. Beeld Henk Samson, Kevin Scott
Dat rugbyteam weet wel wat een goed feestje is.Beeld Henk Samson, Kevin Scott

Anarchisme ahoy!
De oproep in de flyers is duidelijk: 'Wil je een einde aan het kapitalisme, religie, de staat, ecologische rampen en andere vormen van onderdrukking?' Dan moet je naar de Anarchistische Boekenbeurs.
Boos op de wereld maar onbekend met anarchisme? Op de beurs leer je hoe je een distro (een collectief dat teksten en ander materiaal verspreid) opzet.
De boeken die niet verkocht worden kunnen volgens de organisatie nog altijd ingezet worden als brandhaard voor op de barricaden.
Zaterdag 10 november (10.00-22.00) gratis
Dokhuis

Bij de anarchistische boekenbeurs worden er ideeën opgedaan. Beeld Karina Brijs
Bij de anarchistische boekenbeurs worden er ideeën opgedaan.Beeld Karina Brijs

Kookboeken zoeken
Kerst nadert, de gedachten over het menu komen op gang en traditiegetrouw begint dan de Kookboekenweek. Maar aan welke chefs en/of auteurs worden de cruciale recepten toevertrouwd? In boekhandel Scheltema serveren vijftig chefs en auteurs hun signature dishes om te inspireren en te overtuigen. Onder meer Ron Blaauw en Brandt & Levie zijn aanwezig.
Zondag wordt in Scheltema om (15.00) Jeroen Thijssen geïnterviewd. Hij schreef een boek over onze Johannes van Dam.
Zaterdag 10 november (14.00-17.00) gratis
Scheltema

Op de Foodmarket worden de creaties van de chefs geproefd. Beeld Scheltema
Op de Foodmarket worden de creaties van de chefs geproefd.Beeld Scheltema

Oost-/West-Berlijns feestje
De Berlijnse muur viel 29 jaar geleden. Als eerbetoon aan dit bijzondere moment wordt Sociëteit Sexyland alsnog een avondje in tweeën gedeeld. Aan de ene kant goedkoop bier, aangelengde wodka en Oost-Europese muziek van voor 1989. Aan de andere kant hoort de bezoeker West-Europese muziek en worden dure cocktails geserveerd. Om exact 22.00 uur wordt stilgestaan bij de val met historisch radiomateriaal. Daarna kan de muur in de zaal natuurlijk ook niet blijven staan.
Zaterdag 10 november (20.00-02.30) €6,50
Sociëteit Sexyland

Bungalup keert terug
In 2016 kwam een einde aan kleurrijk festival Bungalup toen Center Parcs zich terugtrok als locatie, maar zaterdag staat een eenmalige terugkeer op de agenda: Sugar Ball. Het thema laat zich raden: de grote zaal wordt omgetoverd tot snoephuisje van Hans & Grietje en ook in de andere twee zalen ('Gas op die lollie' en 'Candy Shop') zijn er veel suikers te vinden. In de verschillende zalen draaien dj's die ook te horen waren tijdens de festivaledities. Onder meer Joost van Bellen, Benny Rodrigues en Michel de Hey staan achter de draaitafels.
Zaterdag 10 november (23.30-06.00) €37,50
Paradiso

De organisatie van Bungalup is terug met een feest in Paradiso. Beeld Dennis Bouman
De organisatie van Bungalup is terug met een feest in Paradiso.Beeld Dennis Bouman

Kinderklassieker Matilda in de bios
Kriterion draait zondag een echte (kinder)klassieker. Matilda, de film naar het boek van Roald Dahl, is zondagmiddag op het witte doek te zien.
In de film uit 1996 zien we hoe de kleine Matilda zo slim is dat ze de hele bibliotheek uit heeft. Dan blijken haar hersens zó ontwikkeld dat ze telekinetische krachten heeft. Handig, want het gemene schoolhoofd Bulstronk heeft het op haar voorzien.
Zondag 11 november (14.30-16.15) €8, kinderen €5
Kriterion

Sint Maarten 2.0
We zijn wel gewend dat mensen op 11 november met lampionnetjes door de buurt trekken. De Super Sint Maarten Optocht is wel even wat grootser: twee stoeten feestvierders trekken met lichtsculpturen, -kostuums, bijzondere wezens en muziek door Oost. De ene parade start op het Ambonplein, de andere op het schoolplein van de Dapperschool. Op de kruising van de Javastraat met de Sumatrastraat komen de parades samen.
Zondag 11 november (vertrek om 19.00) gratis
Oost

Met een optocht wordt Sint Maarten in Oost goed gevierd. Beeld Kasper Vogelzang
Met een optocht wordt Sint Maarten in Oost goed gevierd.Beeld Kasper Vogelzang

The Color Purple in de stad
Van roman (1983), naar film van Steven Spielberg (1985) naar prijswinnende Broadway hitmusical (2005) en dan nu een Nederlandse revival in het DeLaMar Theater: The Color Purple en al haar thema's is van alle tijden.
Theatergroep OpusOne vertelt het verhaal van drie zwarte vrouwen in het zuiden van de Verenigde Staten aan het begin van de twintigste eeuw. Slavernij is dan wel afgeschaft, maar de gevolgen zijn nog sterk voelbaar...
T/m zondag 25 november, €22
DeLaMar Theater

Theatergroep OpusOne speelt de hitmusical The Color Purple. Beeld Neeltje Knaap
Theatergroep OpusOne speelt de hitmusical The Color Purple.Beeld Neeltje Knaap

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over