Weekendtips

Het is lente, het is weekend en dit valt er te doen

Met een voorzichtig lentezonnetje in de rug wordt het een mooi weekend om buiten te spenderen. Blijf je toch liever binnen? In de Melkweg gaat de temperatuur omhoog tijdens Arabisch dansfeest Yallah Yallah.

Het Parool
Verschillende culturen ontmoeten elkaar tijdens Yallah Yallah in de Melkweg. Beeld Click Chick
Verschillende culturen ontmoeten elkaar tijdens Yallah Yallah in de Melkweg.Beeld Click Chick

Hockney met muziek op Museumplein
Hoewel het rijendik staat voor de Hockneytentoonstelling in het Van Gogh, kun je ook op een andere manier genieten van de schilder. Met een grote lichtshow en muziek van harpist Remy van Kesteren bijvoorbeeld. Op woensdag 20 en donderdag 21 maart speelt Van Kesteren live mee, op vrijdag kun je luisteren naar een opname en zie je The Arrival of Spring in Woldgate tot leven komen geprojecteerd op de muren van het Van Gogh.
Vrijdag 22 maart (20.00 en 20.30) gratis
Museumplein

Het schilderij Arrival of Spring wordt in beeld en geluid tot leven gebracht op het Museumplein, Beeld anp
Het schilderij Arrival of Spring wordt in beeld en geluid tot leven gebracht op het Museumplein,Beeld anp

Ga naar bed
John Lennon en Yoko Ono in het Hiltonbed: iedereen kent de beelden wel. En dat terwijl ze dit voorjaar alweer vijftig jaar oud zijn. Ter nagedachtenis aan hun vreedzame protest is in het Hilton hotel de foto-expositie 'Wat gebeurde er in Room 902' te zien. Vijftig iconische beelden van de internationaal bekend geworden fotografen Cor Jaring, Nico Koster, Govert de Roos, Claude Vanheye en de Duitse Elmar Welge worden er op groot formaat gepresenteerd.
Vrijdag 22 t/m zondag 31 maart (10.00-20.00) gratis
Hilton hotel, Apollolaan 138

John Lennon en Yoko Ono in het Hiltonhotel op 27 maart 1969. Beeld anp
John Lennon en Yoko Ono in het Hiltonhotel op 27 maart 1969.Beeld anp

Louter discohits
Er mag weer gedanst worden! En wel tijdens Dis·co·de·ren in de Oosterbar. Trek je meest feestelijke pak aan en baan je naar de dansvloer waar je gelijkgestemde discodansers vindt. Swingtvis, Oliver Dancing en Dis·co·de·ren Sount·sistum verzorgen de plaatjes. Waar is die discobal?
Vrijdag 22 maart (23.00-04.00) €10,49
Oosterbar, Mauritskade 57

Truffel, truffel en nog eens truffel
Tijdens het jaarlijkse truffelweekend in de Spaghetteria ben je sowieso zeker van twee zaken: er staat een verslavend lekkere truffelravioli op het menu en het is in alle drie de zaken razend druk. Fans zien dat laatste eerder als bijzaak. Want voor zo'n bord luxueuze ravioli moet je wel wat over hebben (en ja, ellenbogenwerk is toegestaan).
Vrijdag 22, zaterdag 23 en zondag 24 maart
Spaghetteria (Van Woustraat 123, Jan Hanzenstraat 32, Pretoriusstraat 72, Olympiaplein 176, Daniël Stalpertstraat 93, Gerard Callenburgstraat 1)

De Spaghetteria in Oost Beeld Eva Plevier
De Spaghetteria in OostBeeld Eva Plevier

Hik, eh... Proost!
Liefhebbers van wijn weten waar ze moeten zijn dit weekend: in de Westergasfabriek natuurlijk. Daar wordt het Amsterdam Wine Festival gevierd, oogstfeesten van het Zuidelijk Halfrond. Maak een wereldreis langs Zuid-Afrika, Argentinië en Nieuw-Zeeland zonder maar een vliegtuig te hoeven instappen. Je kunt de glazen per glas bestellen en nu je toch bezig bent, wat dacht je van een wijnquiz, een wedstrijd druivenstampen of een workshop wijn maken?
Vrijdag 22, zaterdag 23 en zondag 24 maart (15.00-01.00) €13,95
Westergasfabriek, Klönneplein 1

Yallah!
Weer eens wat anders dan techno of house? In de Melkweg moet je zijn. En een beetje snel ook. Of zoals ze dat in 't Arabisch zeggen: Yallah! Yallah! Hier kun je dit weekend tot diep in de nacht dansen op Marokkaanse hiphop, reggaeton uit Egypte en Israël, speeddabke uit Libanon, trap uit Syrië en Palestijnse hiphop. Met zaterdag als special guest: Djezja, ook wel bekend onder zijn oude alias Kippie.
Zaterdag 23 maart (23.30-04.00) €11,50
Melkweg, Lijnbaansgracht 234A

Dansen doe je tijdens Yallah Yallah Beeld Click Chick
Dansen doe je tijdens Yallah YallahBeeld Click Chick

Schatzoeken in de kas
In Kas Keerweer is het zaterdag weer schatzoeken geblazen tijdens de tweedehands kledingmarkt. Ideaal voor liefhebbers van vintage die de IJhallen te veel van het goede vinden en liever op een iets kleinere schaal struinen. Omdat zoeken hongerig maakt, is er ook koffie en taart.
Zaterdag 23 en zondag 24 maart (11.00-17.00)
Kas Keerweer, Admiraal de Ruijterweg 19

Maak je balkon lenteklaar
Heeft jouw balkon meer weg van een vuilnisbelt of opslagplaats dan fleurige stadsoase? Grijp dit weekend aan om de boel eens op te frissen. Met deze balkontips kom je een heel eind. Wie ook in de winkel wel wat begeleiding kan gebruiken, kan terecht bij plantenwinkel De Balkonie, waar ze dit weekend de lentecollectie presenteren en je graag helpen kiezen.
Zaterdag 23 en zondag 24 maart (11.00-17.00)
De Balkonie West, Jan Evertsenstraat 90

Van opslaghok naar stadsoase: zo doe je dat Beeld Tammy van Nerum
Van opslaghok naar stadsoase: zo doe je datBeeld Tammy van Nerum

Zoek het hogerop
Amsterdam is natuurlijk extra mooi vanuit de lucht. Tijdens de Open Toren Dag kun je de stad vanaf 21 plekken op grote hoogte bewonderen, die normaal gesproken niet toegankelijk zijn voor publiek. Zoals de toren van de Posthoornkerk, de Marathontoren voor het Olympisch Stadion of bekijk Amsterdam vanaf de veertiende etage van The Edge in Zuid. Let wel: bij sommige torens moet je van tevoren even (gratis) reserveren. Oh en: vergeet je verrekijker niet.
Zaterdag 23 maart (10.00-17.00)
Verschillende locaties

Amsterdam van boven is toch wel héél mooi Beeld ANP
Amsterdam van boven is toch wel héél mooiBeeld ANP

Pluk je wild
Heb je altijd al willen weten welke planten, bessen en zaden je kunt eten? En hoe je ze moet bereiden? Ga dan met De Ceuvel mee op ontdekkingstocht in het Noorderpark op zoek naar eetbaar 'onkruid' om de buit vervolgens in de Ceuvel te wassen, snijden en bereiden en natuurlijk: te eten.
Zondag 24 maart (13.30-17.30) €30.00
De Ceuvel, Korte Papaverweg 2-6

Feestend de lente in
Goed, zo stralend als in februari is de zon nog niet, maar dat neemt niet weg dat de lente - zowel meteorologisch als astronomisch - is begonnen en beachclub Bloomingdale traditiegetrouw de deuren opent. Dat doen ze uiteraard in stijl: met een groots feest. Maan, Kris Kross Amsterdam, Benny Rodrigues; ze zijn allemaal van de partij.
Zondag 24 maart (17.00-00.00) €20,-
Bloomingdale Beachclub, Zeeweg 94 Overveen

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Ook leuk: volg @pshetparool op Instagram.

Meer over