Het einde van de wereld is in zicht, gelooft een op de zeven mensen

Bijna vijftien procent van de mensen wereldwijd gelooft dat het einde van de wereld in zicht is tijdens hun leven, blijkt uit een peiling van Ipsos. Tien procent gelooft in de Mayakalender en denkt dat dit jaar al het einde van de wereld is. Volgens de Maya's vergaat de wereld op 21 december 2012.

Redactie
Een religieuze leider neemt deel aan een Maya-ceremonie in in Guatemala Stad. Beeld epa
Een religieuze leider neemt deel aan een Maya-ceremonie in in Guatemala Stad.Beeld epa

'Het einde van de wereld is volgens veel respondenten in zicht, of dat nou in handen van God is of een natuurramp of politieke gebeurtenis, een op de zeven is hiervan overtuigd.' Dat vertelt Keren Gottfried, werkzaam bij onderzoeksbureau Ipsos Synovate. Het bureau hield de peiling in opdracht van persbureau Reuters.

De peiling werd gehouden onder 16.262 mensen in meer dan twintig landen. De verschillen tussen de landen zijn groot, zo gelooft in Frankrijk slechts zes procent in een naderend einde van de wereld, terwijl in Turkije en de Verenigde Staten 22 procent hier in gelooft.

In België (7 procent) en Groot-Brittannië (8 procent) vreest slechts een klein deel in een dreigend armageddon.

Mensen met een lager inkomen, lagere opleiding en onder de 35 jaar geloven eerder in een apocalyps dan de rest, of zijn banger voor de toekomst. Dat komt waarschijnlijk doordat oudere mensen lang genoeg hebben geleefd om niet meer zo bezorgd te zijn over hun toekomst', licht Gottfried toe.

Ipsos ondervroeg mensen uit China, Turkije, Rusland, Mexico, Zuid-Korea, Japan, de Verenigde Staten, Argentinië, Hongarije, Polen, Zweden, Frankrijk, Spanje, België, Canada, Australië, Italië, Zuid-Afrika, Groot-Brittannië, Indonesië en Duitsland.

Meer over