PlusMijn Amsterdam

Het Amsterdam van schrijver Hanna Bervoets

Hanna Bervoets (33) is schrijver. Ze werd ­geboren in Amsterdam en is nooit vertrokken. Op 20 april komt haar zesde roman uit: Fuzzie, een modern sprookje over gemis en genegenheid. Ze woont en werkt in Noord.

Lorianne van Gelder
Hanna Bervoets: 'De momenten dat ik zelf probeerde in de horeca te werken, waren het ergste' Beeld Rink Hof
Hanna Bervoets: 'De momenten dat ik zelf probeerde in de horeca te werken, waren het ergste'Beeld Rink Hof

Eerste keer in Amsterdam

"Ik ben geboren in de Govert Flinckstraat, thuis op de vloer. Kort daarna zijn we verhuisd naar de Hoogte Kadijk. Ik ging naar de Parelschool, die is nu gesloten. Later zijn we verhuisd naar het Vierwindenhuis op Wittenburg. Mensen denken dat het een antroposofische woongroep is, maar dat is het niet. Er is een concertzaal, een plantenhal en een café. Ik heb mijn hele jeugd op Kattenburg, Wittenburg en de Kadijk geleefd. Veel buitenspelen."

Restaurant

"Een paar maanden geleden heb ik Schnitzel Place ontdekt in Noord. Eerst heette het eetcafé Mosveld, maar in het NH hotel bij het Mosveld zit het personeel van Delta Airlines, en zij noemden het Schnitzel Place. De eigenaren hebben dat omarmd. Het eten blijkt dus ­supergoed te zijn! Je krijgt een grote schnitzel met keuze uit vijf sauzen. Bovendien zit je tussen de Amerikanen, dus het is ook een soort uitje."

Schnitzel Place Beeld Rink Hof
Schnitzel PlaceBeeld Rink Hof

Mooiste plek

"Ik woon in Noord en fiets er graag. Je zit net onder de rook van Amsterdam als je naar Landsmeer fietst, en toch zie je IJsvogels vliegen. De weilanden zijn maar vijf minuten van mijn huis in de Van der Pekbuurt. Ik ga binnenkort verhuizen uit het huis waar ik al negen jaar woon."

"Toen ik hier kwam, zei Ymere dat het een halfjaar zou zijn, totdat ze de woningen zouden ­renoveren. De crisis kwam eroverheen waardoor ik steeds mocht blijven. Inmiddels zijn de blokken om me heen verkocht en moet ik weg. Ik heb een huis gekocht in hetzelfde blok, maar dan gerenoveerd."

Ergste horeca-ervaring

"De momenten dat ik zelf probeerde in de horeca te werken, waren het ergste. Vooral bij de Twee Cheetahs in Artis. Ik moest de dienbladen opruimen en dan zie je dus pas hoe vies mensen zijn: het servetje in het koffiekopje gepropt, mayonaise over het bord gespoten - heel goor."

Mooi van lelijkheid

"Die roze huizen in Floradorp vinden veel mensen lelijk, terwijl je het in Disneyland heel normaal zou vinden dat er roze huizen staan. Tussen de huizen bloeien nu bloesembomen en dat roze op roze krijgt bijna iets abstracts. Dat is eigenlijk mooi."

Roze huizen in Floradorp Beeld Rink Hof
Roze huizen in FloradorpBeeld Rink Hof

Wil niet dood gevonden worden

"Ik wil sowieso niet dood gevonden worden. Het gaat niet om de plek, ik wil ­gewoon niet dood worden gevonden, zeker niet na twee weken pas."

Mooiste brug

"We moesten altijd over de Nijlpaardenbrug, we hadden ook een abonnement op Artis. Elk weekend gingen we even de ­dieren bekijken."

De Nijlpaardenbrug Beeld Rink Hof
De NijlpaardenbrugBeeld Rink Hof

Beste plek om te dansen

"Rosario is een leuk feest in het Blauwe Theehuis. Het is een gayfeest met elektro. Buiten serveren ze cocktails en het staat altijd helemaal vol. Ik ga nooit uit voor een locatie, maar voor een feest. Meestal ga ik naar gayfeesten of naar feestjes in de literaire scene. Dat eindigt vaak in een gelag."

Mooiste herinnering

"Ik kwam eens na een feestje in een steeg bij de Nes schrijver Alma Mathijsen tegen, die ik toen nog niet echt kende. We waren niet eens heel dronken, maar wel dronken van vermoeidheid en zwierven door de stad: tot we 's ochtends om zeven uur ­besloten het Krasnapolsky binnen te lopen."

"Daar mochten we een gigantisch ontbijtbuffet eten voor best veel geld. Tot tien uur hebben we daar gezeten. Het was een magische nacht. Sindsdien zijn we heel goede vriendinnen."

Mooiste park

"Het Noorderpark is voor mijn gevoel ­altijd aan het verbouwen. Er zijn twee kanten, die heel verschillend zijn. Rechts van het kanaal is een groot grasveld, links is het sprookjesachtige deel. Ik zit niet graag in het park, maar ik loop wel graag door het sprookjesachtige deel, daar word ik rustig van."

Noorderpark Beeld Rink Hof
NoorderparkBeeld Rink Hof

Laatste keer de stad uit

"Ik ben net terug uit Londen, waar ik een weekendje was met Alma. Dan ga je ook heel erg over je eigen stad denken en praten. In Londen, Parijs en Frankfurt heb je brede lanen en hoogbouw. Amsterdam met zijn grachtjes en lieve straatjes is zo specifiek, dat vergeet je soms."

Mooiste plein

"Mooi is het niet, maar ik ben heel blij dat er nu een standaard winkelrij is op het Mosplein. Daarvoor was er in de buurt nooit een drogist ofzo."

Wil altijd nog

"Ooit wil ik een cruise maken vanuit ­Amsterdam. Als de Aida komt, dat hele grote cruiseschip, gaat iedereen zwaaien en denk ik: ik wil mee! Ik ben weleens in de Passengers Terminal geweest voor feestjes, maar nog nooit voor een cruise."

Meer over