Plus

Het Amsterdam van Oude Kerk-directrice Jacqueline Grandjean

Wekelijks wordt een Amsterdammer geïnterviewd over zijn of haar favoriete plekken in de stad. Deze week Jacqueline Grandjean (47), directeur van de Oude Kerk. Ze is geboren in Nijmegen en woont sinds 1989 in Amsterdam.

Rita schroën
Jacqueline Grandjaen Beeld Roy del Vecchio
Jacqueline GrandjaenBeeld Roy del Vecchio

Restaurant

"In park Frankendael, in het laatste achttiende-eeuwse buitenhuis van Amsterdam, zit restaurant Merkelbach, waar met slowfoodproducten wordt gekookt. Chef Geert Burema, die hier met de pollepel zwaait, is de peetvader van de ruige keuken."

Restaurant Merkelbach Beeld Roy del Vecchio
Restaurant MerkelbachBeeld Roy del Vecchio

Kerk of monument

"De Oude Kerk. Onbevooroordeeld het meest bijzondere bouwwerk in onze stad. De beeldenstorm is hier nog steeds voelbaar - en volgens sommigen woedt hij hier nog steeds. De ­recente vernielingen in Palmyra laten zien dat pogingen om ons collectief geheugen te wissen van alle tijden zijn. Reden te meer om haar levend te houden. Ons programma met hedendaagse kunst is hier een poging toe."

Dagelijkse boodschappen

"In 2010, midden in de kredietcrisis, begon Mustafa zijn buurtwinkel Ensar in de Wibautstraat. Bijzonder: hij stemt zijn assortiment af op de vragen van de buurt."

Amsterdam voor kinderen

"Amsterdam telt een stuk of dertig Cruyff Courts: een moderne invulling van het aloude trapveldje dat door de jaren heen vaak is opgeofferd voor verstedelijking en uitbreiding. Ze fungeren als een plek waar thema's als respect voor elkaar, integratie en samen spelen centraal staan. Mijn zoon is er bijna dagelijks te vinden."

Hotel

"Hotel The Exchange is een eigenzinnig modehotel op het Damrak. Veel van onze kunstenaars verblijven hier, want het ligt op steenworp afstand van de Oude Kerk."

Laatste keer de stad uit

"Voor een bezoek aan het atelier van een Parijse kunstenaar was ik onlangs in de lichtstad. Tijdens een borrel vertelde de directeur van een Parijs' ­museum mij dat sommige musea de helft minder bezoekers ontvangen als gevolg van de aanslagen in november. Vanuit dat perspectief is de drukte in Amsterdam een enorm luxeprobleem."

Café

"In het proeflokaal van bierbrouwer De Prael gaat het om de mens en het bier. Hier wordt op ambachtelijke wijze bier gebrouwen, waar ook mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt aan meewerken. Op twee van de etiketten prijkt de Oude Kerk."

Brouwerij de Prael Beeld Roy del Vecchio
Brouwerij de PraelBeeld Roy del Vecchio

Dieren in Amsterdam

"Wie goed kijkt, ziet talloze onverwachte vogels in de stad. Stadsecoloog Geert Timmermans vertelde er deze zomer over boven op het dak van de Oude Kerk in het kunstwerk van ­Taturo Atzu."

Standbeeld

"Beelden in de openbare ruimte zijn in Amsterdam zelden abstract. Mijns ­inziens een groot gemis. Een uitzondering is De Ring van Ad Dekkers, ontworpen voor het vroegere belastingkantoor op de Mauritskade en daar geplaatst in 1976. Het is het grootste werk van Dekkers. De sculptuur was bedoeld als zuivere cirkel maar werd om financiële en technische redenen opgebouwd uit twintig rechte segmenten, hetgeen het werk een heel eigen karakter geeft."

De Ring van Ad Dekkers Beeld Roy del Vecchio
De Ring van Ad DekkersBeeld Roy del Vecchio

Mijn buurt

"De Wallen en de historische binnenstad van Amsterdam worden door ­Amsterdammers gemeden als de builenpest, vooral vanwege de drukte. Kom hier eens om tien uur 's ochtends en zie de zon schijnen door de smalle stegen. Het is er dan wonderbaarlijk schoon en rustig."

Een avond stappen met

"De kunstenaars van UnFair; een nieuwe generatie kunstenaars die met tomeloze positieve energie de malaise in de kunst te lijf gaan met een nieuwe, zelfgeproduceerde kunstbeurs."

Ik voel me Amsterdammer

"Omdat ik me thuisvoel in het samenspel van erfgoed en vernieuwing. De stad is voor toeristen een soort levend museum, waarin we als Amsterdammer dagelijks zoeken naar een verhouding tussen behouden en vernieuwen."

Mooiste brug

"De Torontobrug. Deze basculebrug is gebouwd in 1970, toen er nog plannen waren voor een reusachtige snelweg dwars door de stad. Zover is het niet gekomen, maar de Torontobrug is wel een onderdeel dat is uitgevoerd. De beste plek om de brug te bekijken is eronder. Hier zie je de constructie op palen, die in een golfbeweging het water weerspiegelen. Als roeier heb ik vaak onder deze brug door gevaren."

Torontobrug Beeld Roy del Vecchio
TorontobrugBeeld Roy del Vecchio

Lees hier wat de favoriete plekken van onder andere advocaat Gerard Spong, regisseur Bobby Boermans en Carré-directrice Madeleine van der Zwaan zijn.

Meer over