Plus

Het Amsterdam van kookboekenschrijver Yvette van Boven

Wekelijks wordt een Amsterdammer geïnterviewd over zijn of haar favoriete plekken in de stad. Deze week Yvette van Boven (46), kookboekenschrijver, illustrator, foodstylist en presentator van haar eigen kookprogramma Koken met Van Boven, dat deze maand weer begint bij de VPRO. Ze is geboren in Ierland en woont achttien jaar in Amsterdam.

Rita Schoën
Yvette van Boven Beeld Roy Del Vecchio
Yvette van BovenBeeld Roy Del Vecchio

Restaurant

"Mogen het er twee zijn? Ze liggen in elkaars verlengde: Bordewijk en Kaagman & Kortekaas. Giel en Bram, de eigenaren van Kaagman, leerden elkaar kennen bij Bordewijk. Ik heb zelden zo fijn gegeten als in deze twee restaurants. Compleet gelukkigmakend."

Restaurant Kaagman & Kortekaas in de Sint Nicolaasstraat Beeld Roy Del Vecchio
Restaurant Kaagman & Kortekaas in de Sint NicolaasstraatBeeld Roy Del Vecchio

Café

"Oma vertelt: vroeger was in de Nieuwmarktbuurt, waar ik woon, op de Krom Boomssloot het beste café ooit: Nagel. Dat was alles wat een fijn café moet zijn. Persoonlijke en grappige barmannen en -vrouwen, leuk publiek en soms gingen de gordijnen dicht na sluitingstijd en dronken we er nog een. Het café moest weg van de buren en nu hebben wij geen honk meer. Er is nog steeds niets in de plaats gekomen. We zijn nog zwevende."

Uitgaan

Uitgaan
"Omdat we zeer regelmatig uit eten gaan, eindigen we vaak met al het personeel bij ons aan tafel tijdens de nazit."

Eye

"Eye is een prachtige plek. Ik heb er eens een rondleiding gehad door het hele gebouw: het zit echt geweldig in elkaar, zo spannend. En die gele cabines beneden waar je met z'n tweetjes eindeloos voor niks oude films kunt kijken: dat is toch ontzettend tof?"

Theater

"De Schouwburg. We gaan regelmatig naar Toneelgroep Amsterdam. Dat is altijd prachtig toneel."

Dagelijkse boodschappen

"Alles op en om de Nieuwmarkt. Groente bij de grote kraam van de ­familie Overwater, vis bij Tel of op de Zeedijk bij de Amsterdamsche Vishandel, bloemen in de Antonie Bree, even langs boekwinkel Pantheon en op zaterdag de boerenmarkt. Ik kom niet veel in de supermarkt; ik vind zo'n ommetje met de hond naar de markt een fijn dagelijks dingetje."

Amsterdamsche Vishandel op de Zeedijk Beeld Roy Del Vecchio
Amsterdamsche Vishandel op de ZeedijkBeeld Roy Del Vecchio

Monument

"Het wordt op deze plek vaak genoemd, maar het Auschwitzmonument van Wolkers in het Wertheimparkje vind ik elke keer opnieuw zo schokkend. En poëtisch tegelijk."

Beste plek om te relaxen

"Noord. Ik ga daar graag wandelen met mijn hond. We lopen dan van Ransdorp naar Schellingwoude, of naar Durgerdam. Of door het Vliegenbos. Het is nooit saai, langs het water, door de weilanden in de lente met de prachtige bermen langs de sloot. Dat is ook Amsterdam, hè: platteland op vijf minuten rijden."

Favoriete winkel

"Duikelman. Ik ben geen shopper, maar bij Duikelman kun je mij gerust een dag achterlaten. Ik wil altijd alles even aanraken. En als je een schroefje of dopje van iets kwijt bent, hebben ze voor jou een nieuwe. En iedereen is er aardig."

Mooiste brug

"De Magere Brug. Ik fiets er vaak overheen, hij is bij me om de hoek. Ik voel me graag toerist in eigen stad."

Dieren in Amsterdam

"Mijn hond Marie is overal welkom. Ze mag in alle parken en in elk leuk restaurant. Niemand doet moeilijk. Nou doet ze zelf ook nooit moeilijk, misschien is dat het ook."

Mijn buurt

"De Nieuwmarktbuurt. Het is er druk en rumoerig. Wij wonen er vlak achter en daar is het doodstil. Mooie kleine grachtjes, nul mensen op straat. Beetje onontdekt lijkt wel, als je het vergelijkt met de Jordaan. Met het IJ ­ernaast, waar je gelijk een klap lucht van krijgt: heerlijk. Ik hou van open."

Nieuwmarktbuurt Beeld Roy Del Vecchio
NieuwmarktbuurtBeeld Roy Del Vecchio

Mooiste herinnering

"Toen mijn man en ik nog naast de dierentuin woonden en in bed lagen
in de lome warme zomer met de ramen open. Dan deden we onze ogen dicht en hoorden we apen, tropische vogels, brullende roofdieren en zeehonden door elkaar heen krijsen. Dan verzonnen we dat we in een ver land op reis waren."

Mijn kapper

"Ik ben nog nooit naar een andere kapper geweest dan naar Le Souk in de Wolvenstraat. Ik ken Pascale al tweehonderd jaar."

Kapper Le Souk in de Wolvenstraat Beeld Roy Del Vecchio
Kapper Le Souk in de WolvenstraatBeeld Roy Del Vecchio

Koken met Van Boven

"In het nieuwe seizoen ga ik in de stad op pad. We gaan onder andere paddenstoelen plukken in Noord en ­cacaobonen halen in de haven van Amsterdam."

Meer over