PlusMijn Amsterdam

Het Amsterdam van journalist Hans Vermaak

Wekelijks wordt een Amsterdammer geïnterviewd over zijn of haar favoriete plekken in de stad. Deze week Hans Vermaak (59). Hij heeft na dertig jaar afscheid genomen als verslaggever en columnist bij ­De Telegraaf. Hij is geboren op de Nassaukade en woont al jaren in de Nieuwmarktbuurt.

Rita Schoën
Hans Vermaak Beeld Roï Shiratski
Hans VermaakBeeld Roï Shiratski

Restaurant

"Eetcafé Van Beeren in de Koningsstraat was ooit een groentewinkel. Het zit op loopafstand van mijn huis; even door het metrostation en dan ben ik er. De mosselen zijn er onvergelijkbaar lekker. In de mosseltest van Het Parool eindigden ze als vijfde, toen heb ik ­geschreven dat het een schande was dat ze niet op één stonden."

undefined

Eetcafé Van Beeren in de Koningstraat Beeld Roï Shiratski
Eetcafé Van Beeren in de KoningstraatBeeld Roï Shiratski

Café

"Ik kan niet kiezen tussen De Engelse Reet, De Ster, Verhoeff en De Zwart. Klassieke cafés, ja. Ik heb niet zo veel op met dat hippe gedoe. Overigens kom ik er in deze tijd minder vanwege het rookverbod. Een vriend noemt me daarom 'mooiweerdrinker'. De ­Engelse Reet was het eerste café waar ik uitging toen ik een jaar of ­zeventien was. Hoe het er toen was? Heel stil, net als nu."

Kerk

"De Zuiderkerk. Die hoor ik vier keer per uur. Tegenwoordig wordt hij elke zondag weer gebruikt door een reli­gieus genootschap van hippe jonge mensen met veel kinderen. Als kind ging ik naar de Raamkerk, op de Hugo de Grootkade. Daar staat nu verpleeg­huis De Poort. Een schande dat die kerk is gesloopt, want daar ben ik ­gedoopt."

Dagelijkse boodschappen

"Bij die winkel van de Bonuskaart. Maar voor vlees ga ik naar slager Vet op de Zeedijk. Huib maakt de lekkerste gekookte worst van de stad."

Museum

"Ik ben donateur van het Verzets­museum, tegenover Artis. Destijds ­begonnen door een heel aardige club mensen. Ik vind dat ze gesteund ­moeten worden. Maar ik kom er te weinig."

Het Verzetsmuseum Beeld Roï Shiratski
Het VerzetsmuseumBeeld Roï Shiratski

Mooiste brug

"De twee bruggen tussen Oost en Noord, vooral voor het uitzicht over het water."

undefined

Mooiste standbeeld

"Mooi is het niet, maar ik heb destijds een bescheiden rol ­gespeeld bij de plaatsing van het beeld van André Hazes in De Pijp. Via een vriend van me kwam ik in contact met de weduwe, ik mocht haar als eerste interviewen na de dood van haar man. Iets later kwam het plan voor dat beeld. Omdat ik kind aan huis was in het stadhuis, heb ik de procedure uitgezocht en geholpen bij alle bureaucratische problemen die erbij kwamen kijken. Op z'n verjaardag en sterfdag leggen mensen nog altijd bloemen en blikjes bier bij het beeld.""

Favoriet vervoermiddel

"De tram! Nog geen twintig jaar geleden kreeg je persberichten van het GVB in de trant van 'Hedenmorgen heeft een GVB-bus een van onze trams aangereden', dus de liefde voor de tram wordt breed gedeeld. Hij past bij de stad. Ik ben zelfs geabonneerd op een tweewekelijks blaadje over de Amsterdamse tram. Daarin staan alle stremmingen die er zijn geweest, ­ongelukken, pech enzovoorts."

Laatste keer de stad uit

"Tweede kerstdag naar Amersfoort op verjaardagsvisite. Het dochtertje van een dierbare vriendin werd zes jaar."

Mooiste fontein

"Mag het ook een waterval zijn? Het Watergordijn op het Zuiderkerkhof is een waar kunstwerk, ontworpen door Hans Hagenbeek. Het maskeert de blinde muur van een luchtschacht voor de metro."

undefined

Watergordijn op het Zuiderkerkhof Beeld Roï Shiratski
Watergordijn op het ZuiderkerkhofBeeld Roï Shiratski

Een avond stappen met

"Isabelle Adjani. Dat heb ik altijd een mooie vrouw gevonden. En dan kan ik mijn school-Frans mooi ophalen. Ik denk dat ik haar mee zou nemen naar café De Ster, want daar zou ik het meeste opzien baren met haar
aan mijn arm."

undefined

Beste plek om te relaxen

"Op een warm terras slap ouwehoeren afwisselen met diepe gesprekken."

undefined

Mooiste plein

"De Nieuwmarkt als er niet te veel ­toeristen zijn."

undefined

Nieuwmarkt Beeld Roï Shiratski
NieuwmarktBeeld Roï Shiratski

Mooiste herinnering

"Nederland tegen West-Duitsland in 1988. Ik keek de wedstrijd op de krant en daarna ging ik met een collega de stad in. Hij was normaal gesproken bepaald geen uitbundig type, maar die nacht ging hij helemaal los. Net als iede­reen. Ik ben oud genoeg om ook het trauma van 1974 te hebben meegemaakt, dus die halve finale en later het kampioenschap, dat was heel ­bijzonder."

Meer over