PlusMijn Amsterdam

Het Amsterdam van Jörgen Raymann

Jörgen Raymann (50) werd geboren in het OLVG, groeide op in Suriname en keerde terug naar Amsterdam. Nu woont hij in Almere. In zijn boek Raymann Zoekt Raad deelt hij de wijze lessen van mensen die hij ooit ontmoette.

Willeke Keulen
Jörgen Raymann: 'Vroeger kwam ik vaak bij Basjoe. Goeie stuff en heerlijk Surinaams eten' Beeld Rink Hof
Jörgen Raymann: 'Vroeger kwam ik vaak bij Basjoe. Goeie stuff en heerlijk Surinaams eten'Beeld Rink Hof

Eerste keer in Amsterdam

"In het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis. Ik was de eerste jongen in tien dagen en had ook nog eens een kleurtje, dus ik was het favoriete baby'tje van de zusters. Tenminste, dat zei mijn moeder."

Mijn buurt

"De Pijp. Ik vind het altijd heerlijk er te zijn. Het dorpje in de grote stad. En dan met name de Albert Cuyp. Ik ben gek op markten en dit is een van de leukste van het land. Als je er vier keer bent geweest, kent iedereen je kop."

Het Tropenmuseum Beeld Rink Hof
Het TropenmuseumBeeld Rink Hof

Museum

"Het Tropenmuseum, omdat het heel goed de diversiteit aangeeft van de mensen die hier in Nederland wonen. Ze hebben prachtige tentoonstellingen en de manier waarop ze verhalen vertellen, leert je anders te kijken naar de wereld. Dat is belangrijk, want als we elkaars cultuur beter leren kennen, kunnen we ook beter met elkaar omgaan."

Restaurant

"Naast mijn favoriete tandoorirestaurant, Akbar in de Korte Leidsedwarsstraat, en het beste steakrestaurant van de stad, Mi Sueño in de Maasstraat, heb ik laatst PepeNero in de Eerste Oosterparkstraat ontdekt. Absoluut niet duur, maar zó-hó lekker en met de beste gastheer van Nederland: Marco. Zeg tegen hem: verwen me met het beste wat je hebt. Geloof me: dan komt het goed."

Beste afhaal

"Voor écht goed Surinaams eten moet je bij Roopram Roti zijn in de Van Wou­straat. Voor de beste chow mein moet je bij de Kam Yin zijn, en voor... oh sorry schat, het gaat echt veel over eten."

Het DeLaMar Theater Beeld Rink Hof
Het DeLaMar TheaterBeeld Rink Hof

Vervoermiddel

"De enige plek waar complete anarchie heerst: op de fiets in Amsterdam. Omdat ik nu in Almere woon, kom ik bijna altijd met de auto, maar toen ik hier woonde, ging ik vooral met het ov. Een echte Amsterdammer gaat op de fiets, maar ik vind het vaak te koud."

Theater

"Ik heb drie keer in Carré gestaan en dat was overweldigend, maar toch staat dat op plek drie. Nummer twee is De Meervaart omdat daar het leukste publiek van Amsterdam komt en nummer één is het DeLaMar Theater."

"Ik speelde vooral veel in buurtcentra, maar dit was het eerste grote podium waar ik mocht optreden. Najib Amhali stond zelfs in een van mijn voorprogramma's, haha. Toevallig was mijn oma over uit Suriname, dus ik was zo trots dat ze me zo kon zien. Dat was een gouden moment."

Mooi van lelijkheid

"De rondvaartboten. Eigenlijk zien ze er niet uit, maar ik vind het mooi om zo'n bus op het water te zien, met al die mensen die van links naar rechts kijken alsof ze een tenniswedstrijd volgen."

De Papegaai in de Kalverstraat Beeld Rink Hof
De Papegaai in de KalverstraatBeeld Rink Hof

Mooiste herinnering

"Uitgaan in mijn studententijd. Beginnen met een borrel in het Palladium, even langs de Bulldog, dan door naar de Richter en eindigen in de Bios. Dat waren prachtige tijden, tot ik het feesten alleen maar leuk vond vanwege de geestverruimende middelen die erbij kwamen kijken. Dus het is een mooie herinnering met een lelijk einde."

Coffeeshop

"De leukste is Basjoe op de Kloveniersburgwal. Eind jaren negentig kwam ik daar vaak. Eerst een lekker blowtje doen en dan lekker eten. Goeie stuff en heerlijk Surinaams eten."

Beste plek om te relaxen

"De Papegaai in de Kalverstraat. Als je daar vanuit de drukte binnenstapt, kom
je in een prachtige kerk waar een enorme sereniteit vanuit straalt. Soms heb je momenten dat je over iets wil nadenken of voor iemand een kaarsje wilt branden.
Ik was er twee jaar geleden voor het laatst, dus ik moet er echt weer eens heen."

Geheim adresje

"More4Cosmetics. Een vreselijk schattig winkeltje in de Amsterdamse Poort waar je Surinaamse kruidenthee kunt kopen, maar ook massageolie, lekkere geurtjes voor je huis en andere snuisterijen. Ik ben gek op dat soort dingen. Ik koop altijd veel te veel als ik in zo'n winkel ben."

More4Cosmetics Beeld Rink Hof
More4CosmeticsBeeld Rink Hof

Een avond stappen met

"Sjaak Swart. Hij is mijn favoriete Ajacied of all time. Iedereen houdt van hem en hij kent ook iedereen. Als je met hem op stap bent, gaat echt elke deur voor je open. Al loop je in je onderbroek met een olifantenslurf om je middel. Sjaak is echt de man."

Ik voel me Amsterdammer omdat...

"Er rood-wit bloed door mijn aderen stroomt

Meer over