PlusMijn Amsterdam

Het Amsterdam van Gerdi Verbeet

Gerdi Verbeet (65) was twintig jaar werkzaam in de politiek, waarvan zes jaar als voorzitter van de Tweede Kamer. Nu is ze onder andere voorzitter van het Nationaal Comité 4 & 5 mei. Ze is geboren en getogen in Amsterdam.

Door; Rita Schroën
Gerdi Verbeet: 'Ik ga sinds kort met mijn kleinkinderen naar het Stedelijk Museum' Beeld Mats van Soolingen
Gerdi Verbeet: 'Ik ga sinds kort met mijn kleinkinderen naar het Stedelijk Museum'Beeld Mats van Soolingen

Terras

"Restaurant Riva is voor mij een ideale plek. Het is eigenlijk een woonboot, het terras drijft op de Amstel. Ik spreek er vaak af met relaties. De medewerkers zijn hartelijk en de koffie en gemberthee zijn er heerlijk. Ik noem het mijn flexplek."

Koelste plekje

"Als het buiten lekker warm is, waait het op mijn eigen Playa de Balconia meestal wel een beetje."

Park

"Het Oosterpark is prachtig geworden. Het speelt een rol in mijn familie­geschiedenis. Mijn opa kwam mijn oma, zijn verloofde, meer dan honderd jaar geleden ophalen toen ze dienstbode was in een huis aan het 's-Gravesandeplein en dan gingen ze samen wandelen in het Oosterpark. Als ik vanuit het park naar het OLVG kijk, moet ik altijd denken aan mijn oudste zoon Wieger, die daar in het Annapaviljoen ter wereld kwam."

De Hans Snoekfontein op het Leidseplein Beeld Mats van Soolingen
De Hans Snoekfontein op het LeidsepleinBeeld Mats van Soolingen

Mooiste fontein

"Familieberaad leidt toch tot de keuze van de fontein van Hans Snoek op het Leidseplein. Ook een prettig terras trouwens."

Relaxen in de buitenlucht

"Vroeger roeide ik op de Amstel. Nog steeds vind ik varen met een boot door de grachten heerlijk, maar wel op een rustig tijdstip."

Zomeruitje met kinderen

"Kanoën in het Amsterdamse Bos ­vinden alle kinderen top, maar voor de jongsten is een bezoek aan de geitenboerderij geweldig."

Mijn buurt

"Oost. Leuke en goede winkels, overal heerlijk eettentjes, de beste markt - de Dappermarkt - en vlak bij de plek waar ik nu veel ben, het kantoor van het Nationaal Comité 4 & 5 mei, ­gevestigd in de voormalige ­gemeentelijke kweekschool waar mijn vader zijn opleiding tot onderwijzer volgde."

Met pek en veren de stad uit

"Huurfietsen voor toeristen. Echt ­levensgevaarlijk."

De Amstel Beeld Mats van Soolingen
De AmstelBeeld Mats van Soolingen

Zwemmen

"In mijn jeugd deed ik dat in de Sloterplas. Nu ga ik met kleindochters Lola en Malou op IJburg, ze wonen vlak bij het strandje. Ook kleinzoons Finn en Jimmy zijn graag van de partij."

Lekkerste ijssalon

"Al zo lang ik weet is dat Venezia in de Scheldestraat."

Een zwoele zomeravond met

"Met mijn man op mijn eigen balkon met uitzicht op al die vrolijke mensen die naar de Parade varen."

undefined

Favoriete Amsterdammer

"Eberhard van der Laan, ik vind dat Amsterdam opnieuw een geweldige burgemeester heeft."

Zomers uitje buiten de stad

"Op een doordeweekse warme zomerdag heel vroeg naar Zandvoort, daar ontbijten en dan voor het echt druk wordt weer naar huis."

Zomerliefde in Amsterdam

"Mijn eerste vriendje Niels, begin jaren zestig, plaatjes van Chubby Checker en later natuurlijk The Beatles. Eindeloze zomers in het Sloterplasbad. Zwemmen naar het eilandje en met rood verbrande schouders thuis­komen. Insmeren deden we nog niet."

Beste plek bij regen

"Het Stedelijk Museum. Altijd de moeite waard. Ik ga er sinds kort ook met de kleinkinderen naartoe. Geweldig om hun reacties op moderne, ­abstracte kunst te zien."

Drukte bij Blijburg aan Zee Beeld Mats van Soolingen
Drukte bij Blijburg aan ZeeBeeld Mats van Soolingen

Leukste stadsstrand

"Blijburg is een goede poging, maar ik mis de weidsheid en de geur van de zee."

Mooiste zomerherinnering

"Ik was zestien en ging op een buitengewoon warme zondagmiddag in mijn eentje op mijn mobylette naar Kriterion waar de film Z van Costas Gavras, over de dictatuur in Griekenland, werd gedraaid. Ik was diep onder de indruk. Toen ik naar huis reed, voelde ik me heel vrij, maar ook verantwoordelijk. We waren in die tijd zo betrokken bij de dictatuur in Griekenland en bij al het andere onrecht in de wereld."

Lekkerste zomerdrankje

"Een Ricard, een Franse anijsdrank. Smaakt ook goed in de winter
trouwens."

Meer over