PlusMijn Amsterdam

Het Amsterdam van architect Jeroen van Schooten

Jeroen van Schooten (57) is architect, directeur van Team V Architectuur en jurylid van de Amsterdamse Architectuurprijs, die donderdag wordt uitgereikt. Hij woont sinds 1983 in Amsterdam.

Kim van der Meulen
Jeroen van Schooten: 'Ik dwaal door de stad en kijk naar metselwerk, voegen en details van gebouwen' Beeld Mats van Soolingen
Jeroen van Schooten: 'Ik dwaal door de stad en kijk naar metselwerk, voegen en details van gebouwen'Beeld Mats van Soolingen

Eerste keer in Amsterdam

"Mijn eerste herinnering aan de stad is een sinterklaasintocht bij Shell, waar mijn vader werkte. Kinderen van werknemers konden mee en de Sint kwam met een bootje naar Noord. Dat heeft zo'n ­indruk gemaakt dat het me mijn hele leven is bijgebleven. Noord was toen nog niet wat het nu is; de Shelltoren stond er nog niet eens."

Mijn buurt

"Ik woon sinds 2008 op het Westerdok - op de tiende verdieping van het eerste blok, dat ik heb ontworpen. Dat maakt het extra leuk, al is het spannend om ­ergens te gaan wonen waar je 251 buren hebt die allemaal weten dat je medeverantwoordelijk bent voor hun huis."

"Mensen verklaarden me gek toen we onze woning in Zuid verruilden voor een flat, destijds in een nog vervallen stationsgebied. Maar ik wilde graag aan het water wonen. Nu begin ik de dag met uitzicht op de opkomende zon over het IJ."

Het Westerdok Beeld Mats van Soolingen
Het WesterdokBeeld Mats van Soolingen

Restaurant

"Marius en Worst in de Barentszstraat zijn leuke tentjes. Worst is klein, heeft iets ­gemoedelijks en het eten is ontzettend lekker en verrassend. Het wordt gerund door mensen die goed begrijpen dat het om de gasten gaat."

Standbeeld

"Het is beroepsdeformatie, maar ik dwaal graag door de stad terwijl ik kijk naar metselwerk, voegen en details van gebouwen. Zo staat op de Marathonweg in Zuid een aantal poorten met elk een mooie steen, waaruit een heldhaftige atleet is gebeiteld."

"Op een van die stenen staat een hardloper, voorovergebogen, met zijn handen op zijn knieën - alsof hij het niet meer haalt. Een ongelooflijk leuk werk van kunstenaar Ram Katzir. Het statement: niet alles is topsport en niet iedereen wint."

Stenen op de Marathonweg in Zuid Beeld Mats van Soolingen
Stenen op de Marathonweg in ZuidBeeld Mats van Soolingen

Favoriete Amsterdammer

"Architect André van Stigt, de grote initiator achter De Hallen. Hij probeert vol overgave de stad mooier en leuker te maken. Een bijzonder mens en een goede collega."

Een avond op stap met

"Wethouder Eric van der Burg. In de discussie of Amsterdam voor bruggen of tunnels moet kiezen, wordt volgens mij erg aangestuurd op bruggen, maar tunnels kunnen ook iconisch zijn."

"Ik zou de wethouder willen meenemen naar Moskou of Sint-Petersburg om hem te laten zien hoe mooi de tunnels daar zijn, met glasmozaïek en bladgoud. Het lijkt me fantastisch om een tunnel onder het IJ te maken die zo mooi is dat je denkt: ik kleed me vandaag mooi aan, want ik pak de auto."

Sprezzatura Beeld Mats van Soolingen
SprezzaturaBeeld Mats van Soolingen

Geheim adresje

"Sprezzatura, een Italiaanse wijnzaak in de Czaar Peterstraat, is een bijzonder winkeltje. De eigenaren zijn enorme wijnliefhebbers die precies weten wat ze verkopen. Ze staan 's ochtends om elf uur al wijn te proeven. Leuk dat ze zo bevlogen met hun vak bezig zijn."

Museum

"Eye is mijn favoriet: mooie architectuur en een fijne plek om wat te eten en drinken met uitzicht over het IJ. De exposities zijn vaak verrassend; leuk om het verhaal achter een film te ontdekken of een overzichtstentoonstelling van een regisseur te zien. Een aanwinst voor de stad."

Met pek en veren de stad uit

"De conservatieve manier waarop met ­monumenten en oude gebouwen wordt omgegaan. Amsterdam heeft zich altijd aangepast aan veranderende omstandigheden, wat de stad levendig maakt. Maar door de enorme nadruk op het behoud van de grachtengordel en de oude binnenstad lijkt er weinig meer mogelijk te zijn met ­bestaande gebouwen."

Brug

"De Jan Schaeferbrug onder Pakhuis de Zwijger, van Ton Venhoeven, heeft veel ­karakter. Een eigentijdse brug waar voetgangers en auto's mooi van elkaar gescheiden zijn, met grote trappen die erop ­aanhaken."

De Jan Schaeferbrug Beeld Mats van Soolingen
De Jan SchaeferbrugBeeld Mats van Soolingen

Station

"Mijn bureau werkt aan de ontwikkeling van het Zuidasdok. De stad blinkt niet uit in mooie stations, vind ik: als je 's avonds op Sloterdijk aankomt, voelt dat niet prettig en ook het Muiderpoortstation scoort niet hoog. En ik kan me niet voorstellen dat toeristen aankomen in de Cuypershal van het Centraal Station en het daar duidelijk en overzichtelijk vinden."

Ik voel me Amsterdammer omdat

"Ik kom uit Nieuwer-Amstel en ben daarmee volgens mijn vrouw - een Amsterdamse - geen echte Amsterdammer. Toch voel ik me zo, want ik woon er al lang en houd van de mentaliteit. Mensen zijn hier open, direct, goedgebekt en vinden het leuk om met elkaar in discussie te gaan. Heerlijk."

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over