Review

Hesher **

null Beeld

Regie: Spencer Susser
Met: Joseph Gordon-Levitt, Devin Brochu, Natalie Portman, Piper Laurie

Hesher is het type kleine, onafhankelijke Amerikaanse film waarbij een schoonheid als Natalie Portman een uilenbril opzet en een paar slechtzittende kleren aantrekt om te suggereren dat ze lid is van de Amerikaanse onderklasse.

Het is natuurlijk alleen maar te prijzen dat Amerikaanse sterren als Portman, die de film ook produceerde, hun macht inzetten om te zorgen dat kleine films ook een kans maken. Maar daarmee is het goede nieuws wel op.

De film begint twee maanden na een auto-ongeluk waarbij de moeder van de ongeveer twaalfjarige T.J. (Devin Brochu) is omgekomen. Het gezin is ontwricht: zijn vader is een soort zombie geworden, zijn grootmoeder bij wie ze inwonen, is aan het dementeren en de jongen zelf is geobsedeerd door het autowrak, alsof hij maar niet voorbij het moment van het ongeluk kan komen.

In dit ongelukkige gezin valt op een dag Hesher binnen, een asociale, getatoeëerde heavymetalfreak, die in alles een tegenhanger van de burgerlijke maatschappij is en die erin slaagt het ongelukkige gezin nog meer te ontwrichten.

Hesher, die geen enkel achtergrondverhaal krijgt en zich ongevraagd in het gezin nestelt - en daarmee ook het karakter van een demonische verschijning heeft, wordt met overgave gespeeld door Joseph Gordon-Levitt (50/50).

Wij begrijpen al snel dat deze schrik van de burgerij uiteindelijk een louterend effect op de familie zal hebben. Maar het is juist dat zogenaamd radicale antiburgerlijke dat nogal een belegen, om niet te zeggen burgerlijke indruk maakt. Dikke middelvinger naar het gezinsleven, maar dan letterlijk: hij heeft een middelvinger op zijn lijf getatoeëerd.

Het is als met die uilenbril voor caissière Natalie Portman: ongeloofwaardig. (Mark Moorman)

null Beeld
Meer over