Hertelling in Zimbabwe

HARARE/JOHANNESBURG - In Zimbabwe is zaterdag de gedeeltelijke hertelling begonnen van stemmen die zijn uitgebracht bij de parlementsverkiezingen van 29 maart.De kiescommissie doet dat onder druk van de regeringspartij ZANU-PF, die volgens de eerste telling de verkiezingen verloor.

In 23 van de 210 kiesdistricten wordt een hertelling gehouden. Een lid van de kiescommissie zei zaterdag dat dit ongeveer drie dagen in beslag zal nemen.

De oppositie in Zimbabwe denkt dat er met de uitslagen geknoeid zal worden, zodat ZANU-PF van president Robert Mugabe alsnog wint. ZANU-PF heeft negen extra zetels nodig voor een meerderheid in het parlement.

De grootste oppositiepartij MDC liet zaterdag via een woordvoerder weten de uitkomsten van deze hertelling hoe dan ook te verwerpen. De MDC probeerde vrijdag bij de rechter vergeefs de hertelling tegen te houden.

Van de eveneens op 29 maart gehouden presidentsverkiezingen zijn nog helemaal geen officiële uitslagen bekend. Mugabe zou een tweede ronde willen, maar MDC-leider Morgan Tsvangirai wil daar niets van weten en claimt de overwinning.

Een schip met Chinese wapens voor Zimbabwe dat uit Zuid-Afrika is vertrokken nadat een rechtbank het vervoer van de lading naar het buurland Zimbabwe had verboden, zou op weg zijn naar Mozambique. Dat meldden Zuid-Afrikaanse media zaterdag. Het Chinese schip verliet vrijdag de ligplaats bij de haven van Durban.

Eerder hadden Zuid-Afrikaanse havenarbeiders geweigerd de lading te lossen. Een zegsman liet weten het niet eens te zijn met het standpunt van de regering om niet in te grijpen in de politieke crisis in Zimbabwe. De wapens en munitie zijn bestemd voor het Zimbabwaanse leger. (ANP)

undefined

Meer over