Hersenetende amoebe in watervoorziening Louisiana

De watervoorziening in St. Bernard Parish in de Amerikaanse staat Louisiana is besmet met Naegleria fowleri, ook wel bekend als de hersenetende amoebe. En hoewel de autoriteiten zeggen dat de kans op besmetting zeer klein is, zijn de prijzen van flessenwater gigantisch gestegen en zijn sommige mensen zelfs bang om te douchen.

Het is een raadsel hoe de Naegleria in de watervoorziening is terechtgekomen Beeld REUTERS
Het is een raadsel hoe de Naegleria in de watervoorziening is terechtgekomenBeeld REUTERS

De paniek brak uit nadat op 12 september was vastgesteld dat de amoebe aanwezig was in de watervoorraad. Een 4-jarig jongetje overleed in augustus na een bezoek aan St. Bernard Parish.

Experts benadrukken dat mensen alleen besmet kunnen raken via een kleine opening in een bot in de schedel, in de buurt van de ogen. In 2011 raakten twee mensen besmet, beiden doordat ze hun neus hadden uitgespoeld met kraanwater. Maar de angst zit er goed in bij mensen. 'Wat betreft douchen of een bad nemen hebben we geen andere keus', zegt Debbie Sciortino. 'Maar ik drink het niet, ik geef het niet aan mijn honden en ik kook er ook niet mee.'

Een raadsel
Het departement van volksgezondheid in Louisiana doet er alles aan om de 'mythes en geruchten' over de amoebe te corrigeren. Zo denken veel mensen dat het niet veilig is om het kraanwater te drinken. Onterecht, zeggen epidemiologen. Maagzuur, hoge temperaturen en chloor zijn dodelijk voor de amoebe.

Het is overigens een raadsel hoe de Naegleria in de watervoorziening is terechtgekomen en onderzoekers denken dat de oorzaak wellicht nooit zal worden achterhaald.

Meer over