Herontwikkeling Philipsfabrieken duurt 5 jaar langer

De herontwikkeling van de voormalige Philipsfabrieken in Eindhoven is door economische tegenwind wellicht 5 jaar later klaar. Voor het financiële risico van de vertraging reserveren de gemeente en de projectontwikkelaar extra geld, samen in totaal 11,5 miljoen euro. Het college van Eindhoven heeft dat vandaag gemeld aan de gemeenteraad.

ANP/Redactie
Op het voormalige Philips-fabrieksterrein Strijp R in Eindhoven werd vorig jaar het RAF-gebouw geimplodeerd © ANP Beeld
Op het voormalige Philips-fabrieksterrein Strijp R in Eindhoven werd vorig jaar het RAF-gebouw geimplodeerd © ANP

Ongeveer 10 jaar geleden heeft de gemeente een projectontwikkelaar ingeschakeld om de oude Philipsfabrieken op te knappen. Op Strijp-S komt een stadswijk met 2500 bijzondere appartementen plus kantoren.

De afronding van het project stond in 2020 gepland. De gemeente gaat nu uit van 2025 of nog een paar jaar later, zei programmamanager Jos Roijmans vandaag.

Eindhoven wilde het ambitieuze project door grondverkoop budgetneutraal helpen, maar dat lijkt onmogelijk. Een jaar geleden waarschuwde de rekenkamer van de gemeente Eindhoven al voor een miljoenenverlies.

Het terrein van Strijp-S is ongeveer 30 hectare groot. Tot de jaren tachtig stonden er de immense fabrieken waar Philips televisies en radio's produceerde.

Meer over