Hermitage krijgt intieme archiefstukken van laatste Romanovs

Voor de nieuwe tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie krijgt de Hermitage de beschikking over dagboeken, liefdesbrieven en privéfoto's van de laatste Russische tsarenfamilie.

Marjolijn de Cocq
Laatste pagina uit het laatste dagboek van Alexandra Fjodorovna, de laatste tsarina van Rusland Beeld State Hermitage Museum, St Petersburg
Laatste pagina uit het laatste dagboek van Alexandra Fjodorovna, de laatste tsarina van RuslandBeeld State Hermitage Museum, St Petersburg

Ook een van de bajonetten die werden gebruikt bij de bloedige executie van de tsarenfamilie in juli 1918 in Jekaterinenburg wordt getoond.

Revolutiejaar 1917 was een kantelpunt in de Russische geschiedenis. Na ruim driehonderd jaar kwam een einde aan het tsarendom van de Romanovs. De Hermitage laat van 4 februari t/m 17 september zien hoe het bruisende, mondaine Sint-Petersburg van 1900 wordt overgenomen door sociale en politieke onrust tot de situatie explosief wordt.

Verbannen naar Siberië
"Ondertussen leefde de tsarenfamilie in een bubbel," aldus hoofd tentoonstellingen Marlies Kleiterp van de Hermitage. "Tsaar Nicolaas II was minder politiek toegesneden dan je voor die tijd gewild zou hebben en trok zich steeds verder terug."

Zo wordt de Februarirevolutie van 1917 onafwendbaar. Met tsarina Alexandra, kroonprins Aleksej en zijn dochters Olga, Tatjana, Maria en Anastasia werd Nicolaas verbannen naar Siberië, waar het tsarengezin een jaar later ter dood werd gebracht en jarenlang in de bossen begraven lag.

Overblijfselen
In 1998 werden de stoffelijke resten van de tsaar, tsarina en drie van hun dochters in de Petrus-en-Pauluskathedraal in Sint-Petersburg bijgezet. De overblijfselen van Aleksej en Maria werden pas later teruggevonden. De Russisch Orthodoxe Kerk wenst nog aanvullend dna-onderzoek voor ook zij worden overgebracht.

Het archief van de Romanovs ligt in dozen en mappen opgeslagen in het Russisch staatsarchief. De Hermitage toont straks ook brieven van de duistere hofgenezer Raspoetin, die de jonge kroonprins Aleksej behandelde wegens hemofilie en grote invloed uitoefende op de tsaar en tsarina. Van Aleksej en zijn zussen zijn in Amsterdam kindertekeningen te zien.

Laatste notitie
Aangrijpend is de laatste notitie in het dagboek van tsarina Alexandra op 17 juli 1918: '11 uur. Grijze morgen, later heerlijke zon.' Die nacht werd het nietsvermoedende gezin met kogelschoten en bajonetsteken ter dood gebracht.

Kleiterp: "In veel documenten zijn de Romanovs zelf aan het woord. Zo komt het verhaal heel dichtbij."

De tentoonstelling is vanaf 4 februari te zien in de Hermitage.

Meer over