Herman Koch schrijft boekenweekgeschenk 2017

Herman Koch gaat het boekenweekgeschenk van 2017 schrijven. Dat maakt organisatie CPNB dinsdag bekend.

Jan Pieter Ekker
Herman Koch Beeld ANP
Herman KochBeeld ANP

"Ja, het is wel een felicitatie waard," zegt Herman Koch vanuit zijn Amsterdamse woning. "Als je er geen zin in hebt kun je natuurlijk ook zeggen: laat iemand anders het maar doen."

"Mijn uitgever had me onder valse voorwendselen naar zijn kantoor gelokt. Daar gingen de heren van de CPNB voor me op de knieën. Dat is traditie. Ik had er weleens over nagedacht, ik had ook wel een vermoeden dat ik op een lijstje stond, dat ik een keer aan de beurt zou komen, maar het overviel me toch."

"Maar het moment is heel goed. Gelukkig maar, want je wilt ook geen 'nee' zeggen', maar als je net middenin een boek zit, moet dat misschien toch. Nu heb ik net iets klaar. Min of meer, het is nog niet helemaal definitief af, maar wel heel ver. De Greppel heet het, een roman."

Vrije opdracht
Zijn opdracht is vrij, alleen de lengte staat vast: plusminus 95 pagina's. "Tussen de 22.000 en 27.000 tekens," heeft Koch berekend. "Dat betekent dat ik moet niet teveel moet uitweiden in het begin, want bij mij wordt het eerder te lang dan te kort."

Het boekenweekthema, dat volgende maand wordt bekendgemaakt, hoeft geen rol te spelen in de novelle, die zal verschijnen in een oplage van ruim 650.000 exemplaren en cadeau wordt gedaan bij besteding van 12,50 euro aan Nederlandstalige boeken.

"In Broer van Esther Gerritsen komt Duitsland, het thema van de vorige Boekenweek, niet voor. Misschien laat ik mijn boek juist wel in Duitsland spelen. Ik had al wel een vaag idee, maar dat heb ik direct weer losgelaten. Zo snel gaat dat nu nog. Nee, het geeft geen stress, ik heb nog een maand of vijf tot de deadline. Het is juist wel prettig om nog van idee te kunnen veranderen."

Koch (Arnhem 1953) gaat op verzoek van de Stichting CPNB het Boekenweekgeschenk 2017 schrijven.

Het Diner
Hij debuteerde in 1985 met de verhalenbundel De voorbijganger, brak vier jaar later door met Red ons, Maria Montanelli, en scoorde in 2009 een internationale bestseller met Het diner.

Van Het diner werden meer dan 500.000 exemplaren verkocht, de roman werd aan 40 landen verkocht, en stond maandenlang op de bestsellerlijst van o.a. The New York Times.

Kees Prins bewerkte het boek voor toneel en het werd drie keer verfilmd, door Menno Meyjes, de Italiaan Ivano De Matteo, en begin 2017 gaat de verfilming door Oren Moverman, met Richard Gere in de hoofdrol, in wereldpremière.

Koch maakte jarenlang het absurdistische VPRO-programma Jiskefet, zijn meest recente roman Geachte heer M. verscheen in 2014.

Boekenweek
De 82ste Boekenweek is van 25 maart tot en met 2 april 2017 en wordt vrijdagavond 24 maart traditioneel geopend met het Boekenbal.

De traditionele gratis reisdag van NS vindt plaats op zondag 2 april, de laatste zondag van de Boekenweek.

Herman Koch Beeld ANP
Herman KochBeeld ANP
Meer over