Herkomst diadeem koningin Máxima ontdekt

Op het Zilverstadsymposium in het Nederlands Zilvermuseum in Schoonhoven is zaterdag het mysterie onthuld rondom de gouden tiara die koningin Máxima droeg tijdens de inhuldiging van Willem-Alexander op 30 april. Op de website van Vorsten staat dat het diadeem uit Amsterdam komt.

Maxima droeg tiara met de saffier bij de inhuldging van koning Willem-Alexander. Beeld ANP
Maxima droeg tiara met de saffier bij de inhuldging van koning Willem-Alexander.Beeld ANP

De Rijksvoorlichtingsdienst had op 30 april al bekendgemaakt dat Máxima op haar hoofd een gouden tiara droeg die in opdracht van koning Willem III was gemaakt voor zijn vrouw koningin Emma. Het afneembare saffier in het midden is een erfstuk van koningin Anna Paulowna, de echtgenote van Willem II. Emma droeg het sieraad tijdens de inhuldiging van Wilhelmina in 1898.

Saffier
Juwelendeskundige George Hamel toonde zaterdag op het symposium in Schoonhoven een krantenartikel uit de periode van Wilhelmina's inhuldiging, waarin staat dat het saffieren diadeem wordt toegeschreven aan Maison Van der Stichel in Amsterdam. Hamel werkte bij juwelier Steltman, die een deel van de juwelencollectie van de Oranjes in onderhoud hebben.

Lange tijd werd aangenomen dat het diadeem afkomstig was uit Parijs, uit de collectie van Mellerio. Wie het indertijd ontworpen had, bleef royaltydeskundigen bezighouden. Koningin Máxima combineerde het diadeem met een door Jan Taminiau ontworpen jurk en cape in de kleur royal blue.

null Beeld ANP
Beeld ANP
Meer over