Herdenking vluchtelingen doorgezet ondanks kritiek

Rikko Voorberg, de organisator van de vluchtelingenherdenking op het Rembrandtplein op 4 mei, ziet na de kritiek van onder andere het Cidi geen reden om het evenement te verplaatsen of af te zeggen.

Het Parool
Op het Rembrandtplein wordt stilgestaan bij de vluchtelingen die het leven lieten onderweg naar Europa Beeld Google streetview
Op het Rembrandtplein wordt stilgestaan bij de vluchtelingen die het leven lieten onderweg naar EuropaBeeld Google streetview

Volgens Voorberg is er sprake van een 'nuanceverschil' tussen hem en het Cidi (Centrum informatie en documentatie Israël), concludeert hij na een gesprek met het Cidi op maandag. "De focus van het Cidi ligt meer bij onderwijzen van historie dan wat er vandaag de dag gebeurt."

Het Cidi liet maandag weten dat door het herdenken van omgekomen vluchtelingen op 4 mei de betekenis van de Nationale Dodenherdenking volgens hen verwatert.

Het Nationale comité 4 en 5 mei, dat de landelijke herdenkingen organiseert (zoals de herdenking op de Dam) sluit zich in een reactie aan bij hun vice-voorzitter Jaap Smit, die maandag stelde bij Omroep West dat 'de kern van het herdenken van gevallenen de oorlog is'.

"Voorberg vraagt aandacht voor een belangrijk internationaal probleem, maar dat is iets anders dan de officiële herdenking die wij organiseren. Op 4 mei herdenken we de Nederlandse slachtoffer van de Tweede Wereldoorlog en conflicten en vredesmissies nadien. Het einde van de Tweede Wereldoorlog betekende helaas niet dat er een einde kwam aan de oorlog in de wereld," zegt het Nationaal comité.

Actualiteit
Voorberg is het daar niet mee eens en zegt de herdenking niet af. "Als ik herdenk wat er in de Tweede Wereldoorlog gebeurde, is het voor mij wrang om te bedenken dat er op dit moment mensen toegang tot de Europese samenleving wordt ontzegd."

"Ik snap dat het Cidi meer focust op het concrete onderwijzen van de geschiedenis, maar de actualiteit is voor mij verbonden aan het doorgeven van vrijheid. Mensen die zich daar niet in kunnen vinden, kunnen om de herdenking heenlopen."

Andere data
Het Nationaal comité geeft de voorkeur aan stilstaan bij vluchtelingenleed op andere dagen. "Bijvoorbeeld de dag van de Rechten van de Mens (10 december), Dag van de Vrede (21 september) en de internationale VN dag van de Vluchteling (20 juni)."

Het Amsterdamse 4 en 5 mei comité, dat de lokale herdenkingen en vrijheidsfeesten organiseert, zegt dat veel mensen een "verbinding met de slachtoffers van toen en de actualiteit van nu" maken. "Dat is soms ingewikkeld, maar ook belangrijk en zinvol."

Tijdens de herdenking op het Rembrandtplein wordt via een radioverbinding geluisterd naar de herdenkingsdienst op de Dam. "Net zoals ik dat thuis zou doen," zegt Voorberg.

Lees ook: Van wie is de dodenherdenking?

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over