Herdenking slachtoffers MH17 bij Schiphol

De 298 slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 worden op zondag 17 juli herdacht in Vijfhuizen bij Schiphol. Dat is vlak bij de plek waar de Stichting Vliegramp MH17 in 2017 het monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers wil onthullen.

ANP en bewerkt door redactie
De locatie nabij Schiphol waar het nationale monument voor de slachtoffers van rampvlucht MH17 moet komen Beeld anp
De locatie nabij Schiphol waar het nationale monument voor de slachtoffers van rampvlucht MH17 moet komenBeeld anp

De herdenking is besloten en alleen toegankelijk voor nabestaanden. Ze vullen het programma van de herdenking zelf in met toespraken, zang en dans.

Alle 298 namen van de slachtoffers worden opgelezen en er zal een minuut stilte worden gehouden. Dat gebeurt rond het tijdstip dat het radiocontact met de Boeing 777 van Malaysia Airlines verloren ging boven Oost-Oekraïne.

Alle 298 namen
Het gedenkteken dat de stichting hoopt te kunnen realiseren, moet een grote wand van 6 meter hoog en 25 meter lang worden. Het monument staat symbool voor de zwaarte van het verlies, aldus Stichting Vliegramp MH17. In het midden zit een 'oog', een gat waar zonlicht doorheen komt. Dat staat symbool voor hoop.

Een belangrijke eis van de nabestaanden was dat op het gedenkteken alle 298 namen van de slachtoffers zouden komen.

De Stichting Vliegramp MH17 hoopt in het najaar te weten of de plannen kunnen doorgaan. Eerst wordt nog gekeken naar de haalbaarheid en de financiering.

Meer over