Hema haalt geld bij leveranciers

In een brief aan leveranciers meldt Hematopman Ronald van Zetten dat in het vervolg vijf procent van elke nota wordt ingehouden 'voor ondersteuning van het marketingfund'. Beeld
In een brief aan leveranciers meldt Hematopman Ronald van Zetten dat in het vervolg vijf procent van elke nota wordt ingehouden 'voor ondersteuning van het marketingfund'.

AMSTERDAM - De Hema heeft een oplossing gevonden voor een deel van zijn financiële problemen. Leveranciers moeten in het vervolg vijf procent van hun Hema-inkomsten aan het bedrijf afdragen voor 'marketingkosten'.

Eerder deze week werd bekend dat de Hema voor het eerst in zijn bestaan verlies lijdt. Het warenhuis moet de rentebetalingen voor zijn eigen overname door de Britse investeerder Lion goed maken.

De bal wordt nu bij de duizend leveranciers van het warenhuis gelegd. In een brief meldt Hematopman Ronald van Zetten dat in het vervolg vijf procent van elke nota wordt ingehouden 'voor ondersteuning van het marketingfund'.

Uit dat fonds worden reclamekosten betaald, maar ook campagnes rond de uitbreiding van het aantal filialen. ''De Hema schrijft dat wij van die bijdrage ook profiteren,'' zegt een leverancier. Maar garanties dat de Hema meer spullen zal afnemen, geeft het bedrijf niet.

Zijn bedrijf is al jaren leverancier van de Hema. ''Ze hebben nog niets ingehouden,'' zegt hij, ''maar dat kan elk moment gebeuren. Ik stop dan meteen met mijn leveranties.'' Hij heeft contact met een andere 'vrij grote' Hemaleverancier die 'er net zo over denkt'. Onderling contact tussen leveranciers is moeilijk omdat de Hema contractueel verbiedt bekend te maken wie het warenhuis belevert. Om die reden ook wil de zegsman anoniem blijven.

Een woordvoerster van de Hema bevestigt het bestaan van de brief, maar wil er weinig over zeggen. ''Dat is tussen ons en de leverancier.'' Wel zegt ze toe dat de Hema nooit 'eenzijdige' stappen zal ondernemen. Eerder dit jaar verlengde de Hema echter zijn betalingstermijnen ook eenzijdig van zestig naar negentig dagen. De leverancier: ''Met een kort briefje.''

Een relatie tussen de rode cijfers van het bedrijf en het afromen van de nota's is er volgens de Hemawoordvoerster niet. Ze wil niet kwijt of het bedrijf zijn eigen marketinginvesteringen handhaaft of terugschroeft, nu een deel door de leveranciers wordt betaald.

Volgens brancheorganisaties van leveranciers maakt Hema met het voorstel misbruik van zijn inkoopmacht. Leveranciers zouden wel moeten instemmen met de eisen, omdat ze anders het risico lopen de Hema als afnemer kwijt te raken.

Bij modebrancheorganisatie Modint hebben zich inmiddels enkele tientallen leveranciers gemeld. ''We hebben ze geadviseerd zeker niet te accepteren dat dit met terugwerkende kracht wordt ingevoerd,'' zegt een woordvoerder. ''En we hebben de Hema hier op aangesproken. Die heeft beloofd met elke leverancier in gesprek te gaan.''

De Hema volgt met de eis voormalig zusje V&D, die zijn leveranciers drie jaar geleden voor hetzelfde blok zette. De brancheorganisaties riepen toen op tot maatregelen tegen misbruik van inkoopmacht. Kartelwaakhond NMA zag later geen aanleiding tot ingrijpen. (HERMAN STIL)

undefined

null Beeld
Meer over