'Help, de conciërge verzuipt'

AMSTERDAM - Frans Nikel, directeur van de St. Antoniusschool in de Nieuwmarktbuurt, is een handtekeningenactie begonnen onder de slogan 'Help, de conciërge verzuipt'. Doel is Den Haag ervan te overtuigen dat er dringend 150 miljoen euro extra naar het basisonderwijs moet.

Nikel heeft begin dit jaar de administratief medewerkster moeten ontslaan omdat er anders geen geld meer was voor een conciërge. En die is onmisbaar, vindt de school.

Conciërge Peter Raat werkt nu vijftien jaar in het gebouw aan de Recht Boomssloot. Lange tijd was dat in een zogenoemde I/D-baan (In- stroom/doorstroom), maar nu moet de school hem zelf betalen. En daar is dus eigenlijk niet genoeg budget voor.

Raat is een duizendpoot. Hij ontvangt nieuwe ouders, zet thee, klust en regelt het overblijven. De veiligheid heeft zijn speciale aandacht. ''We zitten vlak bij de Nieuwmarkt en dan weet je het wel met al die junks.'' Vroeger vond hij naalden en spuiten in de zandbak, tegenwoordig is die overdekt en valt de overlast mee.

Raat is ook vertrouwenspersoon. Kinderen met blauwe plekken of andere ongemakken kunnen bij hem terecht. ''Als er wat is, komen ze altijd naar mij toe. Ik praat met ze en geef advies. ''

Schooldirecteur Nikel is lovend over zijn conciërge: '' Hij is een veilig en vertrouwd persoon voor de kinderen. Onmisbaar.''

Staatssecretaris Sharon Dijksma legde twee jaar geleden twintig miljoen op tafel voor de basisscholen. Daarmee konden conciërges betaald worden. De scholen zouden zelf twintig miljoen moeten bijleggen. Dat geld komt bijvoorbeeld van de gemeente Amsterdam, maar die stelt wel als eis dat de conciërge een I/D-er moet zijn. En die mensen zijn vaak juist doorgestroomd naar andere banen. ''Ik denk dat er niet genoeg I/D-ers zijn voor de tweehonderd Amsterdamse basisscholen,'' zegt schooldirecteur Nikel.

Raat vindt de handtekeningenactie een goed initiatief. ''Ik begrijp het niet. Onderwijs vormt de basis voor kinderen die later het land kunnen besturen. Ik vind de bezuinigingen belachelijk.'' (HET PAROOL)

Meer over