Hellboy 2: the golden army ****

null Beeld

Regie: Guillermo Del Toro
Met: Ron Perlman, Doug Jones, Selma Blair, Jeffrey Tambor, Luke Goss
De fenomenale opbrengst van The dark knight onderstreept dat de superheldenfilm in Hollywood dit decennium domineert. Bijna alle recente stripverfilmingen zijn gebaseerd op succesvolle titels van de twee grootste Amerikaanse stripuitgeverijen D.C. Comics en Marvel Comics, wat de inhoudelijke overeenkomsten verklaart, maar er is veel meer onder de zon. Zo was Men in black ver buiten de gebaande paden verschenen bij het obscure Malibu Comics, wat een wereldwijd succes van de meesterlijke verfilming in 1997 niet in de weg stond.

Met Hellboy diende zich in 2004 opnieuw een erg sterke stripverfilming met obscure wortels aan. Kasrecords werden niet verpulverd, maar er kwam toch een vervolg, dat met een ruimer budget meer spektakel biedt. Dat heeft alles te maken met de sterstatus van terugkerend regisseur Guillermo Del Toro, die na de zwaarbevochten stripfilm in Spanje het fantastische Pan's labyrinth maakte en daar drie Oscars en gloedvolle kritieken mee oogstte.

Del Toro richt zich momenteel op de tweedelige verfilming van Tolkiens Lord of the rings proloog The hobbit, maar ontwikkelt met striptekenaar Mike Mignola intussen ook een derde Hellboyfilm. De knalrode duivel is hem net zo dierbaar als Gandalf en de hobbits voor zijn vriend en collega Peter Jackson zijn. Het is de Hellboyfilms aan te zien.

Net als Men in black schetsen de erg geestige films het reilen en zeilen bij een geheime divisie van de FBI, die de taak heeft de burgerbevolking te beschermen en in het ongewisse te houden. Bij Men in black verdoezelde de divisie de aanwezigheid van buitenaardse wezens, in Hellboy heeft de titelheld de taak indringers met een occult of paranormaal karakter aan het zicht te onttrekken.

Dat het de uit de hel ontsnapte en door mensen opgevoede demon nooit lukt om subtiel te werk te gaan is één van de terugkerende grappen in de films, die naast aanstekelijke humor en fantastische actie ook een romantische component hebben.

Del Toro deed er verstandig aan Hellboy 2: the golden army toegankelijk te maken voor mensen die de voorganger niet kennen, al is het eerste uur voor iedereen een overdonderend spektakel. Vanuit een ondergronds hoofdkwartier in New Jersey moeten de door Ron Perlman vertolkte Hellboy, zijn pyrokinetische vriendin Liz, de visman Abe Sapien en de geest Johann Krauss het opnemen tegen een wrede prins uit een verborgen sprookjeswereld. De film zit barstensvol fascinerende vondsten en verschijningen, en Del Toro weet als geen ander in ieder creatuur de kwetsbare, menselijke trekken te benadrukken.

Daarin schuilt niet alleen zijn unieke kracht, het is ook het centrale thema van de film. Dat wordt magistraal en ontroerend uitgewerkt in een confrontatie tussen de goede duivel en een oeroude bosgod bij de Brooklyn Bridge, die een keerpunt in de film en het Hellboy-universum vormt. Dat het hoogtepunt ruim voor de ontknoping wordt bereikt, is jammer. Maar Hellboy 2 stort de kijker van de ene verbazing in de andere, en is dermate geestig en oogstrelend dat het weeffoutje een luxeprobleem genoemd mag worden. De hobbits zijn bij Del Toro in uitstekende handen. (BART VAN DER PUT)

Website
Trailer

null Beeld
null Beeld
Meer over