Helikopter kost Nuon miljoenen

AMSTERDAM - Energiebedrijf Nuon heeft voor de stroomstoring van afgelopen december in de Tieler- en Bommelerwaard een last genomen van 14 miljoen euro.Het concern onderzoekt de mogelijkheden de schade te verhalen op het ministerie van Defensie.

Nuon maakte dat maandag bekend bij de presentatie van de jaarcijfers. De storing ontstond destijds nadat een defensiehelikopter een hoogspanningsmast had geramd, waardoor de stroomkabels over de Waal knapten. Zo'n 100.000 mensen zaten zonder stroom.

Het resultaat van Nuon over 2007, dat de nettowinst vorig jaar met 15 procent zag stijgen tot 875 miljoen euro, werd in totaal met 107 miljoen euro gedrukt door bijzondere posten. Een jaar eerder bezorgden deze het bedrijf nog een plus van 268 miljoen euro. De kosten voor de mislukte fusie met Essent, waarvan het grootste deel in het najaar bekend werd gemaakt, zijn in totaal uitgekomen op 19 miljoen euro. Het gaat vooral om juridische kosten en kosten voor adviseurs.

De grootste klap gaat echter vallen door de gedwongen splitsing van de onderneming in een netwerk- en een leveringsbedrijf, zo vreest Nuon. ''Een slecht besluit'', blijft scheidend bestuursvoorzitter Ludo van Halderen van mening. Het bedrijf wil echter per juli van dit jaar splitsbaar zijn. Nuon heeft nog niet besloten of het kosten op de staat gaat verhalen. Onduidelijk is nog om hoeveel geld het gaat.

Een fusie met 's lands grootste energieconcern Essent is definitief van de baan. Het bestuur heeft daarover met de raad van commissarissen en aandeelhouders duidelijke afspraken gemaakt, zo stelt Van Halderen.

Drie toekomstscenario's

Voor Nuon zijn er volgens de topman in de toekomst drie scenario's denkbaar. Nuon gaat zelfstandig door. ''De aandeelhouders bieden die mogelijkheid'', aldus Van Halderen. Of Nuon gaat samenwerken met een of meerdere internationale partners (een gedeeltelijke privatisering). De laatste mogelijkheid is een fusie, waarbij Nuon wordt overgenomen. De privatisering zou hierbij volledig zijn.

Het bedrijf voert nog geen gesprekken met eventuele partners, aldus financieel topman Doede Vierstra. ''We hebben de komende tijd een aantal gesprekken gepland met commissarissen en aandeelhouders, met hen moeten we eerst tot een besluit komen over welke mogelijkheid het wordt.''

De toekomstscenario's waren voor Van Halderen aanleiding om vervroegd af te treden en het stokje over te dragen aan zijn opvolger Oystein Loseth. ''Ik heb een afweging gemaakt of ik hiervan onderdeel wil zijn'', aldus Van Halderen. ''Nuon staat voor een nieuwe periode. Ik denk dat het niet goed is als ik blijf hangen op dit punt.''

In het laatste kwartaal van 2007 zette Nuon een winst neer van 210 miljoen euro, tegen een verlies van 10 miljoen euro een jaar eerder. Het energiebedrijf profiteerde vooral van hogere marges op de productie van elektriciteit en een hogere stroomproductie.

Over het hele jaar genomen steeg de netto-omzet door een grotere verkoop van stroom met 1 procent naar 5,65 miljard euro. Het relatief warme weer in de eerste helft van het afgelopen jaar zorgde ervoor dat het concern in totaal minder gas verkocht. Alleen in de laatste drie maanden van het jaar kon de omzet van gas met 30 procent stijgen door het koude weer in met name december. (ANP)

Meer over