Helft van de cao's op de nullijn

In de cao's die tot nu toe dit jaar zijn afgesloten, zit de helft van de werknemers op de nullijn. Dat heeft werkgeversvereniging AWVN dinsdag bekendgemaakt.

redactie
null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Ruim 725.000 werknemers krijgen hierdoor voor een kalenderjaar of langer geen loonsverhoging. Van hen krijgen 100.000 werknemers zelfs minimaal 2 jaar geen loonsverhoging. Er werden dit jaar al 259 cao's vernieuwd, ruim 1,25 miljoen werknemers kregen daardoor een nieuwe cao.

Dit jaar bedroeg de gemiddelde loonstijging tot nu toe 1,42 procent. Dat is lager dan de 1,6 procent in 2012 en de 1,7 procent in het jaar daarvoor.

In juni sloten werknemers en vakbonden 33 cao's af met een gemiddelde loonstijging van 1,55 procent. Sinds maart is de doorsnee-stijging ongeveer 1,5 procent.In bijna vier op de tien cao's komen tegenwoordig afspraken over een eenmalige uitkering voor. Dat is meer dan in voorgaande seizoenen, constateert AWVN. De loonstijging van akkoorden met een eenmalige uitkering valt gemiddeld wel lager uit (1,3 procent) dan akkoorden zonder een eenmalige uitkering (1,5 procent).

Meer over