Helft olifantenpopulatie uitgemoord in reservaat Kameroen

In Kameroen zijn in de afgelopen weken meer dan 200 olifanten uitgemoord in een reservaat in het noorden van het land. De daders zijn gewapende stropers uit Sudan, die het natuurpark in hun greep houden.

Stephanie van Strijen
© AFP Beeld
© AFP

Dat meldt de Spaanse krant El País vandaag. In het reservaat Bouba N'djida leefden ongeveer 400 olifanten, waarvan nu dus de helft op brute wijze is afgemaakt. De Cameroon Tribute spreekt over 'massamoord op olifanten', een verhaal dat andere websites in Kameroen hebben overgenomen.

De Sudanese stropers hebben hun basis in Tsjaad en opereren met lokale handlangers. De stropers zouden behoren tot een illegaal netwerk dat in ivoor handelt. In het naburige Tsjaad is de olifantenpopulatie al zo goed als uitgeroeid. Onlangs werden zes militairen uit Tsjaad doodgeschoten, toen ze Sudanese stropers probeerden tegen te houden.

De olifanten worden gedood, hun slagtanden worden meegenomen en de karkassen blijven liggen. De lokale bevolking profiteert hiervan door het vlees eraf te halen. Volgens een getuige in de Cameroon Tribute worden de laatste weken grote stukken olifantenvlees verhandeld langs de hoofdwegen in het gebied.

Meer over