Helft illegale taxichauffeurs wordt gepakt in Amsterdam

Ruim de helft van alle processen-verbaal voor illegale taxichauffeurs zijn in Amsterdam uitgedeeld. In totaal werden tussen medio 2012 en juli dit jaar 358 processen-verbaal opgemaakt voor illegaal taxivervoer in Nederland.

Marc Kruyswijk
Taxi's ondervinden in Amsterdam oneerlijke concurrentie van snorders. Beeld anp
Taxi's ondervinden in Amsterdam oneerlijke concurrentie van snorders.Beeld anp

Daarvan ging het in 207 gevallen om Amsterdamse snorders. Dat schrijft taxiwebsite Taxipro. In Den Haag werd in dezelfde periode slechts één snorder betrapt. De informatie is afkomstig van minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur).

De minister gaf de gegevens vrij na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) om informatie over illegaal taxivervoer.

Lastig jaar
Uit het overzicht blijkt dat 2014 vooralsnog het lastigste jaar was voor snorders in Nederland. Toen werden er 95 van hen aangehouden, met een proces-verbaal tot gevolg.

In 2016 werden in Nederland tot en met juli 66 processen-verbaal opgemaakt en lasten onder dwangsom opgelegd. In de tweede helft van 2012 waren dat er 32. Tot nu toe zijn die cijfers slechts van drie volle jaren bekend: 78 in 2013, 95 en 98 in 2014 en 87 vorig jaar. In 2014 werden er tot nu toe veruit de meeste waarschuwingsbrieven verstuurd. In 2015 waren dat er 62, dit jaar tot nu toe 37.

Meer over