Helft Amerikanen is Obama beu

WASHINGTON - Bijna de helft van de stemgerechtigden in de Verenigde Staten is alle aandacht voor de Democratische kandidaat Barack Obama nu al beu.

Dat blijkt uit peilingen door het onpartijdige onderzoeksbureau Pew, die gisteren werden gepubliceerd.

Volgens Pew vindt 48 procent van de ondervraagden dat ze te veel horen over Obama. Slechts 26 procent zegt hetzelfde over de Republikeinse tegenstrever van Obama, John McCain. Van de Republikeinen is tweederde de berichtgeving over Barack Obama zat. Bij de Democraten is dat aandeel eenderde.

Bijna vier op de tien Amerikanen vinden dat er te weinig aandacht wordt besteed aan McCain.

Obama krijgt in de Amerikaanse media veel meer aandacht dan John McCain. Tijdens zijn reis van vorige maand waarbij Obama onder meer Jeruzalem, Londen en Berlijn aandeed, werd hij gevolgd door een gigantische meute journalisten. John McCain deed zijn beklag over die volgens hem overmatig grote aandacht en bezocht als tegenactie Amerikaanse dorpjes met namen als Londen, Parijs en Berlijn, waar hij demonstratief een braadworst at.

Ondanks de grote aandacht is Obama er niet in geslaagd een grote voorsprong te nemen op McCain in de peilingen. Sommige peilingen geven zelfs aan dat zijn voorsprong bijna compleet is verdwenen.

Ondertussen krijgen auteurs in Amerika door dat het afkraken van Obama een prima manier is om veel boeken te verkopen. Zonder dat er veel media-aandacht of recensies aan te pas zijn gekomen zijn drie anti-Obamatitels deze week in de top-twintig bestsellerlijst van Amazon.com verschenen.

''Veel mensen aan de rechterzijde van het politieke spectrum vinden dat de media overdreven veel aandacht aan Barack Obama besteden, aandacht die bovendien niet kritisch genoeg is,'' zegt Marji Ross, voorzitter van een conservatieve uitgeverij die onlangs 'The Case Against Barack Obama' van David Fredosso op de markt bracht.

In de ondertitels van de nieuwe bestsellers zit het venijn verstopt. Fredosso's ondertitel 'The Unlikely Rise and Unexamined Agenda of the Media's Favorite Candidate' richt zich op de aandacht die de Democratische presidentskandidaat van de media krijgt, Jerome Corsi's 'The Obama Nation: Leftist Politics and the Cult of Personality' zoekt het in Obama's charisma.

De auteurs beweren allemaal dat hij niet de vriendelijke woordvoerder voor hoop en vrede is die hij lijkt, maar een ideoloog die nauwe banden onderhoudt met radicalen uit de jaren zestig.

Steve Ross, uitgever van Obama's boeken, denkt dat de belangstelling voor anti-Obamaboeken naarmate de verkiezingen van november naderen alleen maar zal toenemen.

Of ze ook de verkoopcijfers van de boeken van de senator kunnen evenaren, betwijfelt hij. Van 'The Audacity Of Hope' werden miljoenen exemplaren verkocht. De oplages van de drie anti-Obamaboeken variëren tussen de tweehonderdduizend en vierhonderdduizend.

Een publiek voor boeken waarin John McCain wordt bekritiseerd, is er vrijwel niet. ''Barack Obama is nog altijd een nieuw onderwerp,'' weet uitgever Peter Osnos. ''Het idee bestaat dat over Obama nog een mening gevormd kan worden, terwijl John McCain daar al veel te lang voor meegaat.''

Presidentskandidaat Barack Obama op campagne in de staat Minnesota. foto AP/Alex Brandon Beeld
Presidentskandidaat Barack Obama op campagne in de staat Minnesota. foto AP/Alex Brandon
Meer over