Heitinga krijgt wat hij zoekt

AMSTERDAM - John Heitinga heeft gisteravond met Atlético Madrid de groepsfase van de Champions League bereikt. Na de 1-0 nederlaag in Gelsenkirchen won het Spaanse team in Madrid met 4-0 met Schalke 04. Grote man bij Atlético was Sergio 'Kun' Agüero.

Een graad of 27, Diego Maradona op de tribune en een alles-of-niets-wedstrijd.

John Heitinga zei een paar maanden geleden in Amsterdam dat hij in Spanje het avontuur zocht. Gisteravond in het uitverkochte Estadio Vicente Calderón was het zo'n avond waarop de oud-Ajacied vond wat hij zocht. In een duel met een moordend tempo was Atlético sterker dan Schalke: 4-0.

De Spanjaarden walsten bijna heel de wedstrijd over het team van de Nederlandse trainer Fred Rutten en de geblesseerde Orlando Engelaar heen. Al mochten de Duitsers zichzelf kwalijk nemen dat ze bij een stand van 2-0 enkele grote kansen misten. Hadden ze rond de 70ste minuut 2-1 gescoord, dan waren de perspectieven op de groepsfase van de Champions League aanzienlijk gestegen. Thuis had Schalke twee weken geleden immers met 1-0 gewonnen.

Het grote verschil met de eerste wedstrijd was dat Sergio 'Kun' Agüero toen aan Spaanse zijde ontbrak. De pas twintigjarige Argentijnse aanvaller bivakkeerde destijds nog in Peking, waar hij de gouden medaille won.

Hoewel Heitinga vóór het duel in El País zei dat Agüero weliswaar een geweldige voetballer was, maar dat geen enkele speler belangrijker is dan het team, zou Agüero wel eens zo'n speler kunnen zijn die een team kan maken of breken.
Gisteravond schitterde de schoonzoon van Maradona op grootse wijze.

Hoewel hij slechts 1.72 meter meet, was Agüero tot aan zijn publiekswissel ongrijpbaar voor de Duitse defensie. De gedrongen rechtsbenige Argentijn is snel, sterk en hij heeft een uitstekende dribbel. Met het hoofd maakte hij zelf al na twintig minuten de 1-0 en ook bij de 2-0 (Diego Forlan), 3-0 (Luis Garcia) en 4-0 (Maxi Rodriguez) was Kun betrokken.

Agüero dankt zijn bijnaam aan de gelijkenis die hij heeft met een Japans tekenfilmfiguurtje. Kun is zijn heel zijn leven al kleiner dan zijn leeftijdgenoten. Door zijn Japans aandoende kapsel kreeg hij de naam, die tegenwoordig ook gewoon op zijn shirt prijkt.

Heitinga speelde een sterke wedstrijd, al maakte hij bij de kansen van Schalke een dekkingsfout. De international greep verder een aantal keer goed in en hij durft ook in Spanje de lange bal te geven.

Heitinga vormde met een andere nieuwkomer bij Atlético, Tomas Ujfalusi, het hart van de verdediging. Vorig seizoen kregen de club in de Primera División 47 treffers tegen, het nieuwe duo moet van dat aantal zoveel mogelijk afsnoepen.

Met de zege op Schalke is Atlético Madrid na twaalf jaar weer terug op het allerhoogste Europese podium. Het is precies de entourage die Hei-tinga bij Ajax te lang had gemist. (Jop van Kempen)

John Heitinga heeft gisteravond met Atlético Madrid de groepsfase van de Champions League bereikt. Foto EPA/ Gustavo Cuevas Beeld
John Heitinga heeft gisteravond met Atlético Madrid de groepsfase van de Champions League bereikt. Foto EPA/ Gustavo Cuevas
Meer over