Heineken wordt groene brouwer

Heineken wil op termijn 'groen' brouwen. De bierbrouwerij in Zoeterwoude, één van de grootste ter wereld, zal geleidelijk overgaan op duurzame energie. Vandaag heeft het concern de totale vergroening van de bierproductie toegelicht.

Eduard Voorn
null Beeld anp
Beeld anp

Heineken is een grootverbruiker van energie en grondstoffen. Voor het brouwen van een biertje zijn behalve elektriciteit en gas ook water, gerstemout, hop en gist nodig.

Om zuiniger met natuurlijke hulpbronnen om te gaan wil Heineken zijn grootste brouwerij, die jaarlijks goed is voor tien miljoen hectoliter bier, vóór 2020 geheel klimaatneutraal krijgen. Windmolens, zonnepanelen en biogas moeten over zeven jaar alle niet duurzaam opgewekte energie hebben vervangen.

Het concern werkt daarvoor samen met de Universiteit Wageningen en de provincie Zuid-Holland. 'We hebben uiteraard veel verstand van het brouwen van bier, maar we hebben onvoldoende kennis in huis om de brouwerij binnen zeven jaar geheel klimaatneutraal te krijgen,' zegt directeur Godfried Meijer van de Heinekenbrouwerij in Zoeterwoude.

Op het brouwerijterrein langs snelweg A4 zullen vier windmolens worden neergezet, die 43 procent van de nu gebruikte hoeveelheid elektriciteit kunnen leveren. 'Misschien zullen we nog duurzame stroom moeten importeren, want 43 procent is nog niet voldoende.'

Jaarlijks verbruikt de brouwer ongeveer twintig miljoen kubieke meter gas, een hoeveelheid die ongeveer tienduizend huishoudens in een jaar nodig hebben.

Het door Heineken gewenste groene gas komt uit vergisting. 'We produceren nu al biogas uit ons afvalwater, waarmee we zes procent van onze gasbehoefte dekken. Maar voor de door ons beoogde veel grotere productie van biogas denken we aan het gebruik van bermgras, riet en koeienmest uit de gehele provincie Zuid-Holland,' zegt Meijer.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over