Heineken strijdt tegen grondstofprijzen

AMSTERDAM - Heinekens strijd tegen de hogere inkoopprijzen voor grondstoffen als mout en aluminium is nog niet voorbij. De brouwer is tot nu toe in staat geweest de hogere prijzen door te berekenen en zal dit ook moeten blijven doen. Alleen bierdrinkers in de Verenigde Staten zijn nog gevrijwaard van een hogere prijs voor hun biertje.

Het Nederlandse bierconcern zag in het eerste halfjaar de kosten voor grondstoffen met 15 procent per hectoliter bier stijgen. De brouwer verwacht dat dit voor de rest van het jaar gelijk blijft. Maar ook volgend jaar zullen de inkoopprijzen voor Heineken 8 procent hoger liggen dan dit jaar, zo verwacht de brouwer.

De hogere grondstofprijzen komen bovenop de problemen op de financiële markten, het afnemende consumentenvertrouwen en de rookverboden in verschillende Europese landen. De bierconsumptie nam dan ook af in zogenoemde volwasssen markten als West-Europa en de Verenigde Staten. Topman Jean-François van Boxmeer noemde de omstandigdheden in deze markten zwaar.

Heineken zag de biervolumes met 15 procent toenemen tot 58,6 miljoen hectoliter. Daarvan komt het grootste deel voor rekening van overnames. Ruim 5 procent van de groei komt door sterke resultaten in opkomende markten zoals Afrika, Midden- en Oost-Europa en Azië.

Het bierconcern verwacht in de tweede helft van 2008 een verdere verbetering in Midden- en Oost-Europa. De marges staan in deze regio nog onder druk doordat de prijsverhogingen pas laat zijn ingevoerd, aldus financieel topman René Hooft Graafland.

''Dit is een goed halfjaarresultaat, dat onze sterke concurrentiepositie onderstreept tegen de achtergrond van afzwakkende economieën en gestegen inkoopprijzen'', aldus Van Boxmeer.

Heineken rapporteerde een omzet over het eerste halfjaar van 6,4 miljard euro, 17 procent hoger dan een jaar eerder. De omzet is wel lager dan analisten hadden verwacht. De operationele winst voor bijzondere uitgaven kwam uit op 925 miljoen euro. Heineken hield 540 miljoen euro onder de streep over, hoger dan de verwachting van 513 miljoen euro van marktvorsers.

De autonome nettowinstgroei kwam uit op 5,3 procent. De brouwer verwacht voor heel 2008 een groei van de autonome nettowinst van minimaal 5 procent.

De overname van branchegenoot Scottish & Newcastle (S&N) is volledig afgerond. Vrijdag liet Heineken al weten meer synergievoordelen uit de overname te kunnen halen. De Nederlandse brouwer betwijfelt wel of S&N al in 2009 bijdraagt aan de winst.

De integratie van S&N en ander recent overgenomen brouwers staat hoog op de agenda van Heineken. ''We hebben er onze handen vol aan'', aldus Hooft Graafland. De financieel topman wilde niet ingaan op speculaties of Heineken een nieuwe grote overname nodig heeft om tegenwicht te kunnen bieden nu de Amerikaanse brouwer Anheuser-Busch door het Belgische-Braziliaanse bierconcern is overgenomen. (ANP)

Foto ANP/Koen Suyck Beeld
Foto ANP/Koen Suyck
Meer over