Update

'Hedwige mogelijk deels onder water'

De Europese Commissie bestudeert een aantal alternatieven die Nederland heeft aangedragen in de discussie over de toekomst van de Hedwigepolder. Een daarvan is het deels onder water zetten van de polder.

Michiel van der Geest
De Hedwigepolder vanuit de lucht Beeld ANP
De Hedwigepolder vanuit de luchtBeeld ANP

Een woordvoerder van de Europese Commissie heeft dat vandaag gezegd.

Staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) is al een tijd in gesprek met de Europese Commissie over de natuurcompensatie voor het uitdiepen van de Westerschelde. Het kabinet wil de Hedwigepolder droog houden en heeft andere compensatiemaatregelen op het oog. Het gaat onder meer om het onder water zetten van de Welzinge- en de Schorerpolder.

Uitsluitsel
Nederland en Vlaanderen hadden aanvankelijk afgesproken dat de Hedwigepolder zou worden teruggegeven aan de natuur. De Vlamingen willen dat Nederland zijn afspraken nakomt. Mogelijk komt Brussel volgende week met uitsluitsel over de door Nederland aangedragen alternatieven.

Het ministerie van Landbouw in Den Haag wil niet ingaan op de berichten over alternatieven. Het CDA-Tweede Kamerlid Ad Koppejan blijft vasthouden aan zijn eis dat de Hedwigepolder gespaard blijft.

'Politiek prestigeproject'
D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven stelt dat het erop lijkt dat Bleker zijn missie om de Hedwigepolder droog te houden, langzaam laat varen. 'Een stapje vooruit, maar we zijn er nog lang niet. Ik ben bezorgd over de extra kosten van dit nieuwe plan. Gaat Bleker meer dan 75 miljoen euro extra uitgeven in deze economische crisis voor een politiek prestigeproject?'

In het regeerakkoord spraken VVD en CDA in oktober 2010 af te zoeken naar alternatieven voor de ontpoldering van de Hedwigepolder. Het vorige kabinet had daar ook naar gezocht, maar kwam uiteindelijk toch tot de conclusie dat onder water zetten van de polder onvermijdelijk was vanwege het verdrag met Vlaanderen over natuurcompensatie voor het uitdiepen van de Westerschelde.

Meer over