Harde taal van woordvoerder Mugabe

SHARM EL-SHEIK - De Zimbabwaanse president Robert Mugabe treedt niet af en westerse critici die de recente verkiezingen een schijnvertoning hebben genoemd 'kunnen zichzelf duizendmaal verhangen'. In die felle bewoordingen uitte een woordvoerder van Mugabe zich dinsdag op de laatste dag van een top van de Afrikaanse Unie in Egypte.

Afrikaanse leiders hoopten Mugabe rond de tafel te krijgen met oppositieleider Morgan Tsvangirai, maar met deze krachtige taal van de presidentiële woordvoerder en de starre houding van de Zimbabwaanse oppositie lijkt een machtsdeling in Zimbabwe verder weg dan ooit. De Verenigde Naties hoopten dat de top in Sharm el-Sheik ten minste de fundamenten van een deal zouden opleveren.
Secretaris-generaal Tendai Biti van Tsvangirais partij MDC maakte dinsdag in Harare een einde aan speculaties dat de partij op het punt staat een akkoord te sluiten met Mugabes ZANU-PF. Hij zei dat de partijen niet eens in gesprek zijn. Een naaste medewerker van Biti herhaalde de eis dat Mugabe erkent dat hij de verkiezingen verloren heeft en aftreedt.

Mugabes woordvoerder, George Charamba, zei dat de 84-jarige president geen plannen heeft om af te treden. Waarom is het pensioen van de Zimbabwaanse president zo'n obsessie voor het Westen?, zei hij. Charamba zei verder dat de regeringspartij heeft aangeboden met de oppositie in dialoog te treden, maar dat er verder geen toezeggingen gedaan kunnen worden.

Tsvangirai verliet maandag de Nederlandse ambassade, waar hij vorige week zondag zijn toevlucht zocht na de bekendmaking dat hij niet mee zou doen aan de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Hij trok zich terug omdat medewerkers van zittend president Robert Mugabe sinds de bekendmaking van de uitslag van de eerste ronde een campagne van dodelijk geweld en intimidatie voerden tegen aanhangers van de oppositie. Tsvangirai won de eerste ronde, maar volgens de kiescommissie met een te kleine meerderheid. Mugabe bleef als enige kandidaat over. Na de tweede ronde liet hij zich zondag benoemen voor een nieuwe ambtstermijn.

De oppositieleider had de ambassade al enkele malen verlaten om vanuit zijn huis een persconferentie te geven, maar keerde telkens naar het ambassadeterrein terug. Minister voor Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders zei dinsdag dat Tsvangirai de ambassade verliet 'om zijn normale werkzaamheden te hervatten', maar dat Nederland contact met hem blijft houden en dat hij elk moment welkom is op de ambassade.

Op de top in Sharm el-Sheik werd de bewegingsvrijheid van de pers dinsdag ingeperkt na een woordenwisseling een dag eerder tussen Mugabe en een Britse journalist. De reporter van ITN benaderde Mugabe en vroeg hem hoe hij zichzelf president kan beschouwen. De Zimbabwaanse leider antwoordde snauwerig dat hij dat op dezelfde wijze kan als Gordon Brown in Groot-Brittannië. Mugabes lijfwachten duwden de journalist vervolgens weg.

Hulporganisaties, die in Zimbabwe in de aanloop naar de verkiezingen werden verboden omdat zij samen zouden werken met de oppositie, hebben gevraagd of zij weer aan de slag mogen nu de verkiezingen voorbij zijn. Kenneth Walker van Care International zei dinsdag dat de regering nog niet heeft gereageerd op het verzoek. Veel Zimbabwanen zijn door de economische malaise straatarm geworden. Zij zijn voor hun voedsel en drinkwater grotendeels afhankelijk van hulporganisaties. (AP)

Woordvoerder George Charamba zei op de top van de Afrikaanse Unie dat westerse critici zichzelf duizendmaal kunnen verhangen. Foto EPA/Khaled el-Fiqi Beeld
Woordvoerder George Charamba zei op de top van de Afrikaanse Unie dat westerse critici zichzelf duizendmaal kunnen verhangen. Foto EPA/Khaled el-Fiqi
Meer over