Harde kritiek inspectie op zorginstelling Amstelring

Zorginstelling Amstelring, met 2700 werknemers en een jaaromzet van 232 miljoen euro een van grootste spelers in Amsterdam en omgeving, krijgt harde kritiek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Bas Soetenhorst
Amstelring zegt de kritiek te herkennen. Beeld anp
Amstelring zegt de kritiek te herkennen.Beeld anp

Verpleeghuis Vreugdehof in Buitenveldert haalt zestien van de 32 inspectienormen niet. De gastvrijheid is onvoldoende, medewerkers ervaren hoge werkdruk, dossiers zijn niet op orde. Ook trekt de inspectie aan de bel over andere locaties van Amstelring; het bestuur moet controleren of de zorg daar wel op orde is. Dit gebeurt nu niet of onvoldoende.

Dit blijkt uit een rapportage uit januari, die is vrijgegeven samen met inspectierapporten over andere verpleeghuizen in Nederland. Het gaat om 150 instellingen die als risicovol gelden. Over elf bestaan zeer grote zorgen. Nog eens 38 staan onder verscherpt toezicht. Later dinsdag zou bekend worden welke dat zijn.

Herkenbare kritiek
In een reactie zegt Amstelring de kritiek te herkennen. De zorginstelling zou eind vorig jaar zelf de inspectie hebben benaderd met zorgen over een aantal locaties, waaronder Vreugdehof. Begin dit jaar is een verbeterplan gestart, gericht op 'meer handen aan het bed', grotere deskundigheid en kleinschaligheid. "We zijn er nog lang niet," aldus voorzitter van de raad van bestuur Eric Hisgen.

Negen van de 150 instellingen staan in Amsterdam. Naast Vreugdehof is de inspectie vooral kritisch over de op Surinamers gerichte woonlocatie Anton de Komplein, dat dertien van de 41 beoordeelde normen niet haalt. De rapportage uit november 2015 ziet verbeteringen, maar te veel zorg wordt verleend op basis van vertrouwen. Afspraken worden niet altijd nagekomen, protocollen niet nageleefd.

Veel verbeteringen
Het Dr. Sarphatihuis voor ouderen en/of verstandelijk gehandicapten komt relatief goed uit de bus. Eerder verschenen vernietigende rapportages. Uit het nu vrijgegeven rapport blijkt dat het grotendeels aan de normen voldoet, vooral dankzij extra verpleegkundigen.

Ook bij Vondelstede, net als het Dr. Sarphatihuis eigendom van Amsta, is veel verbeterd. Maar eind 2015 werden negen van de ruim dertig normen niet gehaald en vroegen medewerkers om extra scholing. Een Amstawoordvoerster noemt de verbeteringen het resultaat van een in 2014 gestarte aanpak.

Twee van de 150 instellingen staan in Amstelveen. In woonzorgcentrum Groenelaan zag de inspectie in april 2015 veel verbetering. Minpunten zijn verschillen tussen de bezochte afdelingen en de traagheid waarmee zaken worden opgepakt. Zonnehuis Westwijk haalt bijna alle normen.

De conclusies over verpleeghuizen in Amsterdam:

Anton de Komplein
Meer focus op sturing en systematisch methodisch werken nodig. Medewerkers zijn ­betrokken, maar hebben weinig tijd voor activiteiten met cliënten, aldus de inspectie eind 2015.

Aya Thuiszorg
In december 2014 zag de ­inspectie voldoende verbetering. Er zijn meer verpleegkundigen.

De Open Hof
De overgang van verzorgingshuis naar verpleeghuis leidt tot complexere zorg, aldus het rapport van begin 2015. Voor een deel van de medewerkers is dit te hoog gegrepen. Maar De Open Hof voldoet aan vrijwel alle normen en mystery guests roemen de betrokken medewerkers.

Evean Eduard Douwes Dekker
Biedt in Amsterdam-Noord ­onderdak aan 250 mensen, onder wie jong dementerenden. Begin 2015 zag de ­inspectie forse verbeteringen en een positieve trend. Wel schoot kennis van de doelgroep te kort.

Oostpoort
Hier bekeek de inspectie begin dit jaar de situatie voor cliënten met een ernstige hersenziekte. De zorg voldeed op bijna alle punten. Medewerkers en behandelaren zijn erg betrokken.

Dr. Sarphatihuis
Eind 2014 zag de inspectie een verandering ten goede. Op de paar punten waar de normen niet gehaald werden, vertrouwde de inspectie dat het goed zou komen.

Verpleeghuis Torendael
Voldeed in juni 2015 aan bijna alle normen. Geeft cliënten een 'thuisgevoel', onder andere met een restaurant dat ook voor buurtbewoners open is.

Verzorgingshuis Vondelstede
Negen van de ruim dertig normen werden eind 2015 niet gehaald. Medewerkers hebben behoefte aan meer scholing. Wel zijn verbeteringen doorgevoerd, zijn er veel activiteiten voor cliënten en tonen medewerkers betrokkenheid.

Verpleeghuis Vreugdehof
De inspectie vroeg zich begin dit jaar bezorgd af of het streven naar meer deskundigheid wel van de grond komt.

Meer over