Handelaren terug op Beursplein

AMSTERDAM - De beurs blijft in de binnenstad. Euronext Amsterdam ziet af van een verhuizing naar de Zuidas. Op de beursvloer komen weer handelaren te werken.In 2002 verdween de aandelenhandel van de beursvloer. Waar voorheen handelaren fysiek aanwezig waren, worden transacties voortaan via de computer gedaan.

Plannen om van de oude beursvloer een financieel centrum te maken, liepen op niets uit. RTL Z vestigde er een tv-studio en enkele tientallen daghandelaren trokken in kleine kantoorruimtes rondom de vloer. De vloer zelf bleef goeddeels leeg.

Nu keren handelaren terug naar Beursplein 5. Optiebedrijf Saen gaat vanaf de oude beursvloer weer handel drijven. Het bedrijf heeft vijftienhonderd vierkante meter in het beursgebouw gehuurd.

De komende maanden wordt de beursvloer aangepast tot een dealingroom met 130 werkplekken. De handel vindt plaats via circa achthonderd beeldschermen. De zelfstandige daghandelaren maken plaats voor vergaderzalen en kantoorruimtes. De studio van RTL Z kan wat Saen betreft blijven zitten.

Saen is nu gevestigd aan de Nieuwezijds Voorburgwal, maar door groei van het bedrijf is die ruimte te klein. ''Alle financiële partijen zijn de afgelopen jaren uit het centrum weggetrokken,'' zegt Ralph van Put van Saen. ''Wij willen per se blijven.''

Vestiging in de binnenstad is volgens hem een voorwaarde om voldoende goed gekwalificeerd personeel te trekken. ''Het beursgebouw is daarbij een extra trekker.''

Euronext ziet af van verhuisplannen en concentreert al zijn kantoorbanen - inclusief die van eigenaar NYSE - aan Beursplein 5.

undefined

Meer over