Handelaren illegaal vuurwerk gaan jaren de gevangenis in

Vier mannen die grote hoeveelheden vuurwerk illegaal verhandelden moeten van de rechtbank in Den Bosch jarenlang de gevangenis in. De hoogste straf is 5 jaar en 3 maanden cel. De rechter neemt het de Brabanders en Limburgers vooral erg kwalijk dat ze mensen in gevaar hebben gebracht door het zware vuurwerk slecht op te slaan en te vervoeren. Als het vuurwerk was ontploft, had mogelijk een tweede Enschede-ramp kunnen ontstaan.

null Beeld Videostill Youtube
Beeld Videostill Youtube

De vier hoofdverdachten uit Helmond, Verldhoven, Heerlen en Onderbanken hebben in 2010 professioneel en consumentenvuurwerk vanuit Hongarije en Duitsland naar België gehaald. Vanuit de Belgische stad Luik verkochten zij het door aan onder anderen Nederlanders. Het geld dat ze met deze handel verdienden, hebben ze witgewassen door nieuw vuurwerk te kopen.

Acht andere verdachten kregen van de rechter werkstraffen van 60 tot 240 uur opgelegd.

Volgens de rechter hebben de mannen het vuurwerk op 'een daarvoor volstrekt ongeschikte en onveilige plek' opgeslagen, namelijk op een bedrijventerrein in de buurt van een gasstation. Gemeente en provincie wisten er niets van. Verder vervoerden zij de knallers in ongeschikte auto's, waardoor ze andere verkeersdeelnemers in gevaar hebben gebracht. Het risico om zelf gewond te raken of door de politie gepakt te worden, wendden ze af door de klanten zelf het vuurwerk op te laten halen in Luik.

Een deel van het illegale vuurwerk was van de zwaarste categorie, 'zoals dat bijvoorbeeld bij de vuurwerkramp in Enschede het geval was. De verdachten namen hiermee zeer grote risico's voor (de levens) van anderen. Hun enige doel was geld', aldus de rechtbank.

Big Boy
De Big Boy Cipolla is met 120 gram flitspoeder de gevaarlijkste vuurwerkbom die in Nederland verkrijgbaar is in het illegale circuit. Het broertje van deze vuurwerkbom, de Big Boy Profi, staat op nummer 2. Dit vuurwerk herbergt 100 gram flitspoeder (flash), dat in Nederland verboden is en knallen tot ver boven de toegestane 120 decibel geeft.

Dit vuurwerk wordt voor bedragen tussen de 40 en 50 euro per knal in het zwarte circuit verhandeld, bevestigt vuurwerkkenner Ruben Koet van website Xtremerides.nl. Hij beheert een database van illegaal vuurwerk. Qua gevaar staat de Delave Rana Profi (75 gram flitspoeder) op nummer drie in de top vijf van gevaarlijkste projectielen. De Cobra's 7 (50 gram flitspoeder) en 6 (28 gram) completeren de top vijf.

Handgranaten
De nationale politie heeft tot dusver veel minder kilo's vuurwerk in beslag genomen, maar de vondsten zijn wel veel gevaarlijker dan voorgaande jaren. Dat bevestigt vuurwerkexpert Ad Nieuwdorp van de nationale politie. Het flitspoeder is krachtiger dan zwart buskruit en kan in grotere hoeveelheden de kracht van handgranaten ontwikkelen.

De politie zegt dat deze explosieven in de voorbije weken tot verminkingen hebben geleid. Zo raakte een jongen van 11 jaar in Amsterdam zijn hand kwijt na het werpen van een Cobra.

De voorbije dagen heeft de politie op tal van adressen illegale handelaren aangehouden. De politie verwacht op basis van tips via M Meld Misdaad Anoniem meer arrestaties te verrichten.

Jerrycan benzine
Volgens vuurwerkkenner Koet is de top vijf van het krachtigste vuurwerk niet maatgevend voor het gevaar. 'Het is maar hoe je ermee omgaat', zegt de samensteller van de top vijf. 'Een jerrycan benzine is in potentie ook levensgevaarlijk.'

Wel erkent hij dat het illegale vuurwerk steeds potenter wordt. 'Een paar jaar geleden maakten we ons nog druk om doodskopstrijkers met 7,4 gram flitspoeder. Nu is er al vuurwerk te koop met 120 gram'f, aldus Koet.

De Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland, die opkomt voor de belangen van bedrijven die professioneel met vuurwerk werken, zegt zich verre te houden van de illegale import en roept op tot betere bestrijding. 'Het vuurwerk wordt almaar zwaarder en de experimenten eisen steeds meer slachtoffers. De gevaren worden helaas onderschat'. aldus voorzitter Leo Groeneveld.

Meer over