Hamer voelt 'geen morele druk' om zich kandidaat te stellen voor leiderschap PvdA

Mariëtte Hamer kandideert zich niet voor het leiderschap van de PvdA. Ze vindt dat er met haar fractiegenoten Martijn van Dam, Diederik Samsom, Ronald Plasterk en Nebahat Albayrak voldoende goede kandidaten zijn. Daarnaast vindt Hamer het van groot belang dat er een vrouw onder de kandidaten is.

ANP/ Redactie
Mariëtte Hamer. © ANP Beeld
Mariëtte Hamer. © ANP

'Ik had het ondenkbaar gevonden als er geen vrouw bij had gezeten', aldus Hamer vadaag. Hamer, Tweede Kamerlid sinds 1998, was van begin 2008 tot de verkiezingen in 2010 al een keer fractievoorzitter van de PvdA. Maar na de kandidaatstelling van Albayrak afgelopen zaterdag ontbrak voor Hamer 'de morele druk' om zich te melden. Daarnaast vindt ze dat er genoeg te doen is op terreinen als de arbeidsmarkt waar ze zich nu als Kamerlid mee bezighoudt.

Hamer heeft naar eigen zeggen het besluit na lang wikken en wegen genomen. Het is een besluit voor dit moment en zegt wat Hamer betreft niets over de toekomst.

Ze wil zich niet uitspreken over haar voorkeurskandidaat. De termijn voor kandidaten om zich te melden voor het partijleiderschap sluit morgen om 12.00 uur. Alleen Tweede Kamerleden van de PvdA kunnen zich melden.

Meer over