Schuim

Halverwege deze culinaire interland snakt Hans naar rust

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: Chefs on Tour

Hans van der Beek
Danny Hovestad (The Bastard) en Michael Molenaar en Ronald Kunis van restaurant Qunis. Kunis:
Danny Hovestad (The Bastard) en Michael Molenaar en Ronald Kunis van restaurant Qunis. Kunis: "Dit is toch stoer, zo'n stuk vlees?" Zeker, zeker.Beeld Schuim

Lijnden. Ik moest het googelen, sorry. Ik ben uitgenodigd door de Stichting Nationale BBQ Weken - altijd een goed begin - voor een hapje in restaurant Qunis van Ronald ­Kunis, ooit oprichter van De Kas. Daar verzorgen twintig sterrenkoks uit Italië het warm eten.

Maar wel in Lijnden. Onder de rook van Amsterdam, vermeldt de uitnodiging nadrukkelijk.

Ik rij langs water en woonboten en idylle. En langs inderdaad schitterende woningen, die vast ook door de makelaar zijn verkocht als 'onder de rook van Amsterdam' - even los van de file ernaartoe.

Ook Qunis zit in een schitterend gemaal. Het terras ruikt naar vlees. Op een luifel staat 'The Bastard. Serious outdoor cooking'.

Ik ben nu al op vakantie.

Eén voet binnen en ik word opgevangen, besprongen mag ook, door Enzo Sisto, Italiaan van de BBQ Weken. Sisto haalde de topchefs uit Italië deze kant op.

"Hij bijvoorbeeld." Hij wijst naar Fabrizio Albini, finalist van de Bocuse d'Or in 2002, vier maanden privékok voor Giorgio Armani, en ook de eigenaar van Amazon vraagt of hij één keer per maand komt koken in diens restaurant The Stage in Milaan.

En nu hier in Lijnden.

Sisto verklaart zijn dresscode. Zijn blauwe blazer staat voor de oude Italiaanse koninklijke familie Savoye en het oranje van zijn pochet voor Nederland.

"Dus voor de topgastronomie van de wereld en voor het beste kalfsvlees van de wereld." Ik pols of we straks nog de tussenstand van de interland Italië-Nederland gaan checken.

Sisto: "Laten we het vriendelijk houden."

Schuimverslaggever Hans van der Beek Beeld Linda Stulic
Schuimverslaggever Hans van der BeekBeeld Linda Stulic

Daarna kom ik terecht in een culinaire hemel.

Ik eet kalfsvlees op een tosti, met prosecco uit een koelgevriesd glas, en zwezerik, en het meest malse kalfsvlees dat ik ooit at, gezellig gevouwen als een cadeautje. En ook een hapje tripa. Dat blijkt pens en ik spaar mijn krachten.

Want even later staat weer een Italiaan in een koksbuis naast me. Hij komt uit Turijn en brengt een gerechtje, gewikkeld in aluminiumfolie. Ik kan niet herhalen wat hij zojuist allemaal aankondigde, maar zit heerlijk te smikkelen.

Daar is alweer een snackie, steak tartare, en een stukje kalfsrib - je krijgt hier niet eens de kans tussendoor even een peukje te roken.

De volgende ober zet gewoon zijn bordje neer, geen uitleg of niks, alleen twee duimen in de lucht en door. Kalfsvlees en kaviaar, gok ik.

Ik verlang inmiddels hevig naar de rust, in deze culinaire interland.
Maar daar is de volgende chef: gehaktballetjes met amandel en rozijnen ditmaal.

Laat ik snel mijn zes foto's gaan maken. Aan zo'n tafel ben je een sitting duck.

Wat Chefs on Tour
Waar Restaurant Qunis, Akerdijk, Lijnden
Wie Ronald Kunis, Enzo Sisto, Danny Hovestad, Fabrizio Albini, Tano Simonato, Nicola Batavia
Wanneer maandag 4 juni, 18.00 tot 21.00 uur

Drank en spijs *****
Sfeer ***
Hans zag twintig koks zich uitstekend amuseren, ook onderling

Italiaanse topchefs: Felice Sgarra, Nicola Batavia (chef-kokt voor Nike en gaf zijn Michelinster terug), Gegè Mangano, Tano Simonato en Nicola Ferrelli. Beeld Schuim
Italiaanse topchefs: Felice Sgarra, Nicola Batavia (chef-kokt voor Nike en gaf zijn Michelinster terug), Gegè Mangano, Tano Simonato en Nicola Ferrelli.Beeld Schuim
Enzo Sisto (Nationale BBQ Weken):
Enzo Sisto (Nationale BBQ Weken): "Vlees is mijn beroep en kalfsvlees een van mijn belangrijkste passies." Met chef Fabrizio Albini.Beeld Schuim
Chefs Rocco Pace, Luigí Giordano en Augusto Notaroberto amuseren zich met de polpetta della nonna, gehaktballen zoals oma ze maakte. Beeld Schuim
Chefs Rocco Pace, Luigí Giordano en Augusto Notaroberto amuseren zich met de polpetta della nonna, gehaktballen zoals oma ze maakte.Beeld Schuim
Journalist Rebecca Hooper en Arie Kemink, Juliette van der Smitte en Andra Heuvelink (De Ekro). Van hen komt de kalfslever.
Journalist Rebecca Hooper en Arie Kemink, Juliette van der Smitte en Andra Heuvelink (De Ekro). Van hen komt de kalfslever. "Én gezond. Er zit ijzer in."Beeld Schuim

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over