Halsema blijft voor avondsluiting kazerne Oost

Van het plan om brandweerkazerne Victor in Oost in de avonden te sluiten wil burgmeester Halsema niet afwijken, ondanks protesten uit de buurt.

Ruben Koops
null Beeld Brandweer
Beeld Brandweer

"Ik begrijp de emoties, brand die je overvalt in je slaap is diep beangstigend," zei Halsema in de richting van de verontruste omwonenden die donderdagmiddag massaal hun onvrede kwamen toelichten. "Maar ik ga er vanuit dat de sluiting van deze kazerne verantwoord is."

Tijdens een debat over de kwestie bleek dat een ruime meerderheid van de partijen in de gemeenteraad Halsema steunt. Alleen de SP was gevoelig voor de bezwaren uit de buurt en stelde voor om de avondsluiting uit te stellen.

Al langer wordt gewerkt aan het moderniseren van de brandweer. Belangrijk daarbij is het veranderen van het dienstrooster van brandweerlieden. Nu werken zij in een 24-uursrooster, dat wil de leiding van brandweer Amsterdam-Amstelland graag veranderen in een ploegendienst met 8-uursdiensten. Tussen 23.00 uur en 7.00 uur 's ochtends blijft de kazerne dan onbemand.

Voorlichting
Volgens Halsema is dat nodig omdat preventie steeds belangrijker wordt. Er zijn elk jaar steeds minder branden, maar door het soort spullen dat mensen in huis halen zijn die wel veel feller. Het is daarom veel belangrijker geworden om goede voorlichting te geven en dat moet vooral overdag gebeuren.

Volgens Halsema kan de brandweer ondanks de avondsluiting toch binnen de wettelijke normen in Oost zijn, door de dekking van nabijgelegen kazernes.

De avondsluiting gaat in per 1 januari. Binnenkort presenteert oud-commandant der strijdkrachten Peter van Uhm zijn onderzoek naar de voortgang van de modernisering van de Amsterdamse brandweer.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over