Haagse Hogeschool betaalde studiebegeleider per diploma

De Haagse Hogeschool heeft een studiebegeleider betaald per behaald diploma van studenten. De begeleider kreeg voor gemiddeld 40 uur werk 1200 euro, mits die student zijn of haar diploma behaalde. Zakte de student, dan werd er niets betaald. Dat blijkt uit een brief aan de betrokken medewerker.

ANP/Redactie
Binnenkant van de Haagse Hogeschool. © ANP Beeld
Binnenkant van de Haagse Hogeschool. © ANP

'De uitbetaling is op basis van no cure, no pay', staat in de brief. 'Met andere woorden als een afstudeerder niet slaagt, dan kunt u het bedrag niet declareren.'

In een verklaring heeft de hogeschool laten weten dat het college van bestuur de handelwijze niet acceptabel vindt en ervoor wil zorgen dat dit niet meer voorkomt. 'Een team met interne en externe deskundigen gaat onderzoeken of er een relatie is tussen afstuderen en de beloning van begeleiders/beoordelaars', staat in de verklaring.

Verbaasd
De directeur dienst Onderwijs- en Studentenzaken, Corrie Snelders, zei in EenVandaag geen weet te hebben van de werkwijze. 'Het verbaast me. We gaan ervoor zorgen dat dit niet meer kan voorkomen.' De Haagse Hogeschool heeft drie keer iemand van buiten ingehuurd. Het is onduidelijk of die anderen ook met een prestatiebeloning hebben gewerkt.

Staatssecretaris Halbe Zijlstra (Onderwijs) zei dat de Onderwijsinspectie de school om opheldering heeft gevraagd. 'Dit kan echt niet. Gelukkig ziet de hogeschool dat ook en grijpt ze onmiddellijk in.' Zijlstra heeft onlangs een wetsvoorstel naar de Raad van State gestuurd, waarmee hij zwaardere eisen kan stellen aan de accreditatie van opleidingen en de inspectie strenger kan laten toezien op de opleidingen.

Pervers
De studentenorganisatie ISO (Interstedelijk Studenten Overleg) spreekt van een 'perverse prestatiebeloning bij de Haagse Hogeschool'. De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) vindt het onacceptabel dat er nog steeds sprake is van frauduleuze incidenten bij onderwijsinstellingen. De Haagse Studentenvakbond meldt in een reactie te vrezen dat dit zal leiden tot belangenverstrengeling en fraude.

Meer over